abonneren

Ook het web krijgt straks 3D-acceleratie

De Khronos Group heeft een speciale subdivisie opgericht, de WebGL Working Group. Deze divisie moet hardwareacceleratie naar webpagina's brengen, zonder gebruik te maken van speciale plugins. Leden van de WebGL Working Group zijn onder andere ATI/AMD, Google, Mozilla, nVidia, Opera en Ericsson.Het web is voornamelijk 2D-gebaseerd. Een overstap op 3D zou logisch zijn, maar hiervoor moeten webbrowsers en webpagina's eerst geschikt gemaakt worden. Mozilla ziet OpenGL als de meest voor de hand liggende techniek om 3D-graphics in webpagina's hardwarematig te versnellen.
Daarom heeft de groep achter OpenGL, de Khronos Group, nu WebGL aangekondigd.

De WebGL Working Group gaat JavaScript koppelen aan OpenGL ES 2.0. Op deze manier zijn 3D-graphics binnen een browser weer te gevlen op elk platform dat OpenGL of OpenGL ES ondersteunt, zoals de iPhone en Android smartphones. De specificaties moeten onder elke browser werken en WebGL zal royalty-free worden aangeboden. Een eerste release wordt verwacht in de eerste helft van 2010.

De Khronos Group hoopt dat WebGL een standaardonderdeel van html5 gaat worden en is blij met de recente snelheidsverbeteringen die de meeste webbrowsers aan JavaScript hebben doorgevoerd.

X-bit Labs

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: