abonneren

Ook geheugenmodules gaan straks multicore

Eén van de manieren om processoren sneller en capabeler te maken, is het toevoegen van meerdere processorkernen: de multicore-cpu. Het computergeheugen is echter niet snel genoeg om de prestaties van dergelijke cpu's bij te houden. De oplossing? Multicore geheugenmodules.De geheugenchips vormen steeds vaker de bottleneck voor de prestaties van een processor, zeker bij het gebruik van multicore cpu's. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat er een nieuwe architectuur voor geheugenmodules geïntroduceerd zou worden.
Cryptograaf Joseph Ashwood heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die multicore geheugen toestaat. De nieuwe geheugenarchitectuur heeft hij naar zichzelf vernoemd, de Ashwood Architecture. Naast de geheugenchips wordt er een speciale controller op de geheugenreep geplaatst. Deze biedt parallelle toegang tot de geheugenmodules, waardoor meerdere gelijktijdige processen kunnen worden afgehandeld. Volgens Ashwood maakt zijn architectuur snelheden van 16 Gbps mogelijk; de theoretische limiet van ddr2-geheugen stokt bij 12 Gbps.

Er zijn een paar problemen: Ashwood heeft de architectuur alleen nog op papier uitgewerkt, er is niet bekend of de modules zich in de echte wereld ook zo gedragen als berekend is. Daarnaast is er een vertraging bij het benaderen van de modules vanwege de overhead van de controllerchip. Ashwood heeft inmiddels een patent aangevraagd op de techniek; mocht dit patent goedgekeurd worden dan zal hij met verdere details komen.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie