abonneren

Ook een netwerk heeft slaap nodig

Pc-fabrikanten doen heel wat moeite om hun computers en beeldschermen energiezuiniger te maken, maar netwerkapparatuur gebruikt voortdurend stroom, o het nu gebruikt wordt of niet. De IEEE gaat er iets aan doen.Volgens Microsoft kunt u uw Vista-pc 's nachts gewoon aan laten staan. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat uw pc in slaapstand gaat waardoor het minder energie gebruikt dan wanneer u de pc steeds handmatig zou in- en uitschakelen. Bij netwerkapparatuur is dat nog niet het geval: het gemiddelde netwerkapparaat staat op vol vermogen te snorren, of het nu gebruikt wordt of niet.
Standaardenorganisatie IEE is daarom bezig met een ethernetstandaard die minder stroom verbruikt: IEEE P802.3 az. Het bijzondere daarvan is dat het netwerk in slaapstand gaat als er niet gewerkt wordt. Het netwerk maant bovendien de aangesloten netwerkapparaten om ook een tandje lager te gaan. Op deze manier kan het netwerk zichzelf in slaap sussen.

David Law, voorzitter van de ethernetwerkgroep van de IEEE en consultant bij 3Com: "Stel dat een switch weet dat alle acht netwerkapparaten waarmee hij in verbinding staat, in slaap zijn gevallen. Dat weet hij dat hij zelf ook een tukje kan gaan doen, nadat hij eerst de server heeft verteld dat hij dat van plan is." De uiteindelijke energiebesparing is afhankelijk van het aantal apparaten dat in slaapmodus kan worden geplaatst en de hoeveelheid tijd dat het systeem verhoudingsgewijs inactief is. Energiebesparingen van wel negentig procent zijn haalbaar. De IEE hoopt de standaard begin 2010 als standaard in te voeren.

Via: Computable

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie