abonneren

Ook anonieme Wikipedia-auteurs nu te achterhalen

Tot voor kort was het mogelijk om anoniem wijzigingen aan te brengen in Wikipedia. Door de Wikipedia Scanner van een student uit Californië behoort deze anonimiteit nu tot de verleden tijd: de scanner matcht ip-adressen van bedrijven met die van anonieme auteurs.Iedereen kan gebruik maken van de Wikipedia Scanner. Na het invoeren van een bedrijfsnaamkomt er een lijst van ip-adressen uit die bij het bedrijf horen. Deze kunnen vervolgens gematched worden met anonieme wijzigingen op Wikipedia.

De Wikipedia Scanner heeft al tot een aantal interessante ontdekkingen geleid. Zo heeft Amerikaanse stemmachinefabrikant Diebold enkele passages uit de Wikipedia verwijderd over hoe de gehele industrie vraagtekens zet bij de integriteit van de stemmachines. Ook het stukje informatie over de financiële steun die Diebold aan President Bush biedt is verdwenen.

Andere 'overtreders' zijn Scientology, Fox News, de Republikeinse en Democratische partijen en Sony die kritische stukken over drm heeft verwijderd. De meest grappige edit blijkt van de BBC te komen: iemand binnen dit bedrijf heeft de Wikipedia van George W. Bush gewijzigd waarna de middelste naam van de president niet meer Walker maar Wanker luidde.

The Inquirer

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie