Onze tech-voorspellingen voor 2021

© PXimport

Onze tech-voorspellingen voor 2021

Geplaatst: 18 januari 2021 - 09:24

Aangepast: 12 maart 2023 - 16:04

Laura Jenny

De coronapandemie heeft de wereld ontegenzeglijk opgeschud, en het is nog steeds moeilijk om iets te zeggen over de technologische ontwikkelingen van de komende tijd. Veel fabrieken hebben lang stilgestaan en het designproces is ook veranderd doordat veel mensen thuiswerken. Toch is de techwereld altijd in beweging. Dit is wat wij voorspellen voor 2021.

Smarthome wordt steeds grooter

De meest voor de hand liggende voorspelling is die dat smarthome steeds groter wordt. We zijn meer thuis, dus we zien steeds meer dingen in ons huis die slimmer kunnen. Juist nu ‘gewone’ winkels zoals Action, HEMA en Lidl met grote lijnen vol producten komen, wordt de verleiding steeds groter om smarthomeproducten in huis te halen. Ze worden telkens goedkoper aangeboden en ook steeds makkelijker te installeren. Waar bijvoorbeeld Philips Hue eerst nog enkel met een hub of bridge werkte waaraan de apparaten moeten worden ‘gehangen’, is dat tegenwoordig niet altijd meer nodig. Peertjes werken vaak ook 'op zichzelf', door via bluetooth direct met je smartphone in verbinding te staan.

Echter komt deze ontwikkeling ook met zijn security-uitdagingen. Al die losse apparaten op je wifi: er hoeft maar een zwakte in één product te zitten en iemand heeft toegang tot meer apparaten binnen je huis. De verwachting is dat we in 2021 nog veel meer verschillende smarthomeproducten gaan zien die van meer verschillende aanbieders komen. Het gaat allang niet meer alleen om een slim peertje en een camera hier of daar. Er zijn sirenes en Lidl introduceerde enkele maanden geleden zelfs kerstverlichting.

Grotere behoefte aan vouwbare smartphones

De afgelopen jaren zijn ze meer dan eens opgedoken: vouwbare smartphones. Niet iedereen zag er helemaal in wat de makers erin zagen, maar dat zou door de lockdown best eens kunnen veranderen. Wat we namelijk in 2020 hebben gezien is dat de tablet weer terug is van weggeweest. Waar onze smartphones steeds grotere schermen kregen. Waarom dan nog een tablet bij je dragen? Echter hebben veel mensen op de bank toch liever een groter scherm in handen, al is het maar om de in opkomst zijnde smarthomeproducten aan te sturen.

Hoewel de smartphoneverkoop in 2020 voor het eerst in jaren is gedaald, gold dat dus niet voor de tablet. De vouwbare smartphone was tot dusver nog een dure aangelegenheid, maar de verwachting is dat deze toestellen steeds goedkoper worden en daardoor wellicht een goed alternatief zijn tussen de tablets en de smartphone.

Het is wel zeer afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus, want als 2020 dit jaar wordt herhaald, dan zullen consumenten eerder de hand op de knip houden. Maar nu er vaccins komen en we langer met het virus leven, lijken er veranderingen aan te komen. Het zal ons niets verbazen als de hybride tussen smartphone en tablet, namelijk de vouwbare smartphone, dan aan terrein wint in 2021.

 

© PXimport

De waarde van data neemt toe

De afgelopen jaren leggen steeds meer bedrijven zich toe op data science. Data gebruiken om meer te weten, maar vooral datasets combineren om te leren, dat wordt steeds belangrijker. Zeker in het licht van het coronavirus, schrijft ook Penn University: “Dit soort epidemiologische modellen is een enorme sprong voorwaarts. Vroeger creëerden onderzoekers deze complexe, agentgebaseerde modellen, maar ze zouden indirecte gegevens zoals vliegverkeer of schoolbezoek moeten gebruiken. Dankzij smartphones heb je gegevens over echte mensen die zich verplaatsen.”

De Europese Commissie heeft landen zelfs opgeroepen om flink de samenwerking op te zoeken waar het gaat om de inzet van kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie wordt al volop ingezet om bepaalde situaties te kunnen inschatten, zoals de verdere verspreiding bij een coronahaard, maar ook hoe de distributie van vaccins zal gaan lopen. Er komt daarbij veel data samen: hoe veel vaccin moet je op welk moment op welke plek hebben?

IBM’s Watson Health Analytics-software wordt ingezet om via postcodes, informatie over de gezondheidsstatus en gegevens over de demografie van een bepaalde wijk te kunnen inschatten hoe groot de vraag op een bepaalde plek zal zijn. De waarde van data wordt steeds groter, zeker nu er steeds meer mensen zijn die leren hoe ze ermee om kunnen gaan.

Meer praktische toepassingen voor virtual reality

Eén van de grootste nadelen aan thuiswerken is dat mensen hun collega’s missen. Natuurlijk kun je via Teams of Zoom een videoconferentie hebben en elkaar wel zien en horen, maar de verwachting is dat dat beter kan.

Zolang we elkaar niet in het echt kunnen zien, zullen we waarschijnlijk ons heil zoeken in technologie. Bijvoorbeeld met een bril op je hoofd waarmee je zowel je werkplek kunt zien in het echt, als je collega’s daarbij geprojecteerd. Lenovo heeft bijvoorbeeld een augmented reality-bril voor het zakelijke leven aangekondigd, waarmee je zowel je eigen werkplek in het echt ziet, als digitale informatie erbij ‘geprojecteerd’.

 

© PXimport

Statista onderschrijft dat we meer tijd spenderen met een VR-bril op ons hoofd in deze tijden van corona. Op dit moment zitten er nog weinig of geen medewerkers met een VR-bril op te werken in een virtuele vergadering, maar als we juist wel nog langer thuis moeten werken, dan zit dit er wel in.

Er is bovendien een andere manier waarop virtual reality wordt ingezet in deze tijd. Zo zet het Radboud VR in bij de revalidatie van coronapatiënten. Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat VR voor deze twee doeleinden zo min mogelijk gebruikt hoeft te worden in 2021, maar zoals het er nu voorstaat zou deze technologie best eens een grotere rol kunnen gaan spelen.

5G speelt een telkens grotere rol

Er was in 2020 al veel te doen rondom de komst van 5G. Het netwerk dat uiteindelijk moet zorgen voor snellere verbindingen en daarmee kortere downloadtijden en een betere connectiviteit tussen meerdere tech, doet veel stof opwaaien. Vooral de vraag of het wel veilig is, speelt bij zowel tegenstanders als de overheid die het moet goedkeuren. De eerste frequentie is al onder de hamer gegaan en 5G is dan ook live bij diverse providers in Nederland. Ook in de rest van de wereld wordt verwacht dat 5G steeds verder wordt uitgerold.

De tweede en derde frequentie moeten nog onder de hamer. Dit laat iets langer op zich wachten tot onder andere het moeten verhuizen van het satellietstation van de AIVD en MIVD, dat ook op 3,5GHz werkt. De verwachting is niet dat dit nog in 2021 plaatsvindt, maar er wordt uiteraard volop getest dit jaar. Onder andere KPN doet dit in meerdere 5G Field Labs in het land in samenwerking met techpartners. Zo testen ze drones en zelfrijdende voertuigen.

Meer toezicht op online privacy en veiligheid

In 2020 heeft de Europese Unie besloten dat het Privacy Shield niet voldoende was. Het heeft het zelfs tot een halt geroepen, omdat bedrijven via zelfcertificering konden aantonen dat ze de gegevens van Europese burgers beschermden. Het was niet (veilig) genoeg, oordeelde de rechter.

Dat betekent dat bedrijven die gebruikmaken van servers in Amerika op zoek moeten naar een oplossing binnen Europa. Immers mag de Amerikaanse overheid nu weer volop door je data zoeken, als het dat wil. Privacy en veiligheid is iets waar mensen zich op het internet bewuster van lijken te worden, mede gestuurd door informatie en plannen van de overheid.

De EU vindt dat de privacy van zijn burgers niet gewaarborgd is als de Verenigde Staten door deze data kunnen kijken. De VS werkt echter heel anders en beroept zich graag op de Patriot Act, die voorschrijft dat spionage moet worden tegengegaan om de burgers juist te beschermen tegen kwaadwillenden.

Het zijn twee manieren om er naar te kijken en deze staan lijnrecht tegenover elkaar. Waarschijnlijk komt er in 2021 een alternatief voor het Privacy Shield, al is het de vraag of de EU en de VS het eens kunnen worden over de regels hieromtrent.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000