abonneren

Ontwikkelaar wil Bitcoins de ruimte in sturen

Een belangrijke ontwikkelaar van Bitcoin wil de digitale munt de ruimte in sturen. Letterlijk, want met goedkope mini-satellieten moet de Bitcoin overal ter wereld beschikbaar zijn en bovendien veilig zijn tegen hackers en DDoS-aanvallen.

Het idee werd door ontwikkelaar Jeff Garzik geopperd op het Bitcoin-forum Bitcointalk. Daarin vertelt Garzik over het plan om het Bitcoin-netwerk te laten lopen via tientallen kleine satellieten. Die moeten via een uniek radiokanaal gaan uitzenden, zodat vanaf de aarde overal gebruik kan worden gemaakt van het Bitcoin-netwerk.

Via zo'n netwerk wordt het Bitcoin-netwerk beschermd tegen aanvallen van buitenaf, denkt Garzik.

Ruimte-internet

Internet via de ruimte is geen ondenkbaar concept, waar momenteel al hard aan wordt gewerkt. Ruimte-internet werkt met honderden kleine satellieten, die cube-sats heten. Al die satellieten vormen samen een netwerk waarmee internet kan worden aangeboden op plekken die normaal niet bereikbaar zijn.

Overal bereikbaar

Maar ook voor specifieke netwerken, zoals de Bitcoin, werkt dat soort ruimte-internet goed. In de ruimte is het netwerk immuun voor ingrijpen door de overheid, waardoor eventuele wetgeving die de Bitcoin zou verbieden geen effect zou hebben. Bovendien is de Bitcoin op die manier altijd en overal beschikbaar, "of je nu in de diepe jungles van de Congo zit of in de afgelegen Gobi-woestijn." Wat de meerwaarde van een Bitcoin is in het oerwoud, leggen de ontwikkelaars niet uit, maar het idee is best logisch. In landen als China is de Bitcoin als betaalmiddel al niet geaccepteerd, en het kan zomaar gebeuren dat de digitale valuta daar binnenkort zelfs verboden wordt.

Bureaucratie

Garzik denkt dat hij met 2 miljoen dollar al een goed netwerk kan opstarten. De kosten zijn volgens hem niet eens het probleem; dat is de grote bureaucratische rompslomp die komt kijken bij het in gebruik nemen van een nieuw radiokanaal.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: