abonneren

Ontwikkelaar bouwt eindelijk gezichtsherkenning-app voor Google Glass

Iedereen die bang was voor Google Glass en zijn privacygevaarlijke functies, kan nu nog onrustiger slapen. Een groep ontwikkelaars heeft een app ontwikkeld die via gezichtsherkenning direct iemands informatie, zoals zijn Facebookprofiel, kan oproepen. De Orwelliaanse applicatie is nu officieel in beta te downloaden.

De app, genaamd NameTag, maakt gebruik van bijzonder accurate gezichtsherkenningsoftware. NameTag is ontwikkeld door een bedrijf genaamd FacialNetwork.com, dat nu al gezichtsherkenningstechnologie levert aan bedrijven en reclamemakers.

Openbare databases

Via NameTag hoeft een Google Glass-drager alleen maar te kijken naar iemand. De camera op de voorkant van de bril maakt dan een profiel van het gezicht, waarna dat razendsnel via allerlei openbare databases wordt gegooid. Zo kan NameTag je Facebook- en LinkedIn-profiel makkelijk vinden.

Zedendelinquent

Maar wacht, het wordt nog enger! Zodra NameTag een goed beeld heeft van je gezicht, vergelijkt de app die met de profielfoto's van datingsites als OkCupid, Match.com en Plenty Of Fish. Oh ja, en ook nog met alle openbare foto's in het (Amerikaanse) National Sex Offender Registry, ofwel de database van zedendelinquenten.

Privacygroeperingen

De app is nu al in beta te downloaden, maar nog niet als officiële app voor Google Glass. Daarvoor is NameTag namelijk nog niet genoeg geaccepteerd - Google wil de app nog niet toelaten tot de officiële Google Glass Store vanwege de grote druk van privacygroeperingen. Die hebben, niet geheel onverwacht, grote bezwaren tegen de app.

'Maatschappelijke behoefte'

Toch staat FacialNetwork.com nog achter de app. Het bedrijf denkt dat NameTag "aan een grote maatschappelijke behoefte" voldoet. "Dit geeft ons een nieuwe kijk of sociale interactie", zegt ontwikkelaar Kevin Alan Tussy. "Het gaat niet over het inbreken op iemands privacy, maar om mensen samen te brengen die samengebracht willen worden. Dit maakt de grote anonieme wereld waarin we leven weer zo vriendelijk als een klein dorp."

Bezwaar

Dat NameTag George Orwell in z'n graf zou doen omdraaien, is volgens de makers niet relevant. Volgens hen kan iedereen die bezwaar heeft tegen de app, zich aanmelden op de website. Daarmee kunnen zij aangeven dat ze niet door de app herkend willen worden.
Wanneer, en of, de app officieel voor Glass uit wordt gebracht is nog niet bekend.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: