abonneren

'Onschuldige' Belgische downloader was zelf grote uploader

De Belgische downloader Chris R., die deze week een rechtszaak tegen zich kreeg van 37,000 euro, is volgens de Belgische auteursrechtenorganisatie BAF 'een grote uploader', en geen onschuldige Pirate-Bay-gebruiker zoals hij zelf doet geloven.

Deze week ontstond veel verontwaardiging over de boete die een 39-jarige Belg kreeg voor het downloaden van een aantal Disney-films voor zijn dochtertjes. De man moest 37,714 euro betalen aan de Belgische tegenhanger van Stichting BREIN.

'Notoire uploader'

De man zou Disney-films als Doornroosje en Bambi hebben gedownload, niet wetende dat dat illegaal was. Er kwamen veel reacties op het "harteloze" optreden van BAF, maar de auteursrechtenclub wil de berichtgeving graag nuanceren. Volgens hen was de man helemaal geen "onschuldige downloader", maar een notoire uploader die bewust beschermd materiaal deelde.

Actiefste lid

"We zijn vorig jaar met een onderzoek begonnen naar de website Belgium-scene.be", legt BAF-directeur Olivier Maeterlink uit. "Naar aanleiding van dat onderzoek hebben we de oprichters van de site gedagvaard, evenals de 2 grootste uploaders. Chris R. was daar één van. Hij was actief op het forum, en had daar meer dan 20,000 posts. Hij was één van de actiefste leden daar."

Geen individuele downloaders

Volgens Maeterlink gaat ook BAF niet achter individuele downloaders aan, net als dat in Nederland ook niet gaat gebeuren. "Dan zouden er in deze zaak wel 15,000 mensen terechtstaan." Volgens BAF blijven de auteursrechtenorganisaties alleen achter websites en grote aanbieders aangaan. "Onze focus ligt op het illegale aanbod. Hoe minder dat bestaat, hoe minder er gedownload wordt uit illegale bron."

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie