abonneren

Online waarschuwing over spaarrente

De vorige maand gestarte website mijn-spaarrente.nl waarschuwt voor het dakpannensysteem waarmee spaarbanken met hoge rente klanten lokken, maar vervolgens de rente systematisch verlagen.De website heeft sinds vorige maand al 7500 abonnees ingeschreven met gezamenlijk meer dan 30.000 aangemelde rekeningen, waarvan door de site de rente in de gaten wordt gehouden.
Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid na waarschuwing tijdig over te stappen naar nieuwere spaarvormen, met hogere rentes of gunstiger voorwaarden.

Drie banken voeren de lijst met meldingen aan: ING, Rabo en ABN-Amro. Ondanks dat ING niet de meeste spaarders heeft (dat is Rabo met ruim 40% van alle spaartegoeden), staat deze bank veruit bovenaan als het gaat om renteverlagingen. Voorbeeld hiervan zijn de Toprekening, die begin 2008 is geïntroduceerd en waarvan de rente nu al is verlaagd tot 2,25% en de Profijtrekening van begin 2009, die (nog) op 2,75% staat.

Al maanden zien we bij elke reclame over lenen: Let op! Geld lenen kost geld. Maar sparen kan ook geld kosten. Elk jaar wordt meer dan 4 miljard euro te weinig spaarrente uitbetaald. Die door spaarders geleden schade is vele malen groter dan de schade veroorzaakt door de nu bijna failliete DSB Bank.

Het beruchte dakpannen-systeem wordt door de grote Nederlandse banken toegepast. In het boek Blauw bloed, dat gaat over de teloorgang van de Postbank, is het door een ex-medewerker van Postbank uitgebreid beschreven. De website mijn-spaarrente.nl meldt in hun persbericht: tot hun spijt te constateren dat die banken hiermee gewoon doorgaan en hun trouwe klanten systematisch tekort blijven doen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: