abonneren

Online trainingkampen voor terroristen

Het internet is een groot, wereldwijd klaslokaal geworden dat door Islamitische militanten wordt gebruikt om nieuwe aanhangers te werven en op te leiden. Vroeger moesten nieuwe rekruten naar afgelegen trainingskampen in de bergen van Afghanistan gaan om opgeleid te worden tot terrorist. Tegenwoordig ontmoeten Islamitische militanten elkaar op internet. Websites en chatrooms worden door militante groepen als Al Qaeda niet alleen gebruikt om informatie en propaganda te verspreiden maar ook om aanhangers op te leiden.
Dit zegt Gabriel Weimann, een internet-beveiligingsexpert die les geeft aan zowel de Universiteit van Haifa in Israel als de Universiteit van Mainz in Duitsland.

Aanhangers kunnen online leren hoe ze een autobom moeten maken, hoe ze kunstmest moeten gebruiken om een bom te maken, hoe ze mensen kunnen ontvoeren, en hoe en waar ze zichzelf het beste kunnen opblazen. Militanten in Irak leren ook hoe ze satellietbeelden van Google Earth kunnen gebruiken om aanvalsdoelen te selecteren.

Weismann vindt het verontrustend dat via het internet kinderen in aanraking komen met de verderfelijke ideeën van de militante Moslims. Weismann vond op het internet foto's van kinderen die de onthoofding van de Amerikaanse huurling Nicholas Berg naspeelden.

Volgens Joerg Ziercke, president van de BKA (De Duitse Federale Politie Organisatie), gebruiken steeds meer criminelen het internet voor hun activiteiten. In 2006 gebruikten 165.000 Duitse criminelen het internet voor activiteiten als fraude, bedrijfsspionage, kinderporno en terrorisme. Dit is een stijging van 40 procent vergeleken met 2005.

Doordat veel onschuldige mensen hun draadloze internetverbinding niet hebben beveiligd, kunnen criminelen en terroristen anoniem ‘meeliften'. Hierdoor is het moeilijk voor de politie om de criminelen op te sporen.

Ziercke wil graag dat de Duitse overheid toestaat dat de politie via ‘Trojaanse paarden' de computers van verdachte personen mag doorzoeken. Online ‘huiszoekingen' zijn op dit moment niet toegestaan in Duitsland waar de bevolking ze associeert met de activiteiten van de geheime politie van de Nazi Gestapo en de Oostduitse Stasi.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: