abonneren

Online schaakspel visualiseert nadenkende computertegenstander

Kunstenaars Martin Wattenberg en Marek Walczak hebben een nieuwe versie van de Thinking Machine online gezet. Hiermee schaak je tegen een computertegenstander, terwijl je inzicht krijgt in de 'gedachten' van de AI.

Zodra je het eerste schaakstuk hebt verplaatst, is de AI aan zet. Deze calculeert razendsnel alle mogelijke opties, om vervolgens de tegenaanval in te zetten. The Thinking Machine illustreert dit door verschillende gekleurde lijntjes.

De computer is daarin zo snel, dat je er eigenlijk geen voordeel aan hebt. Daarbij is het maar de vraag of je überhaupt kunt winnen. The Thinking Machine is gebouwd om casual schaakspelers aan te kunnen, maar professionele spelers zouden gehakt van 'm maken.

Ontwikkeling

De schaakcomputer stamt uit 2002. De eerste versie werd toen gepresenteerd. Ook kwam er een online variant uit, die later weer werd teruggetrokken. Versie 6 is nu gebouwd om met hedendaagse browsers gespeeld te kunnen worden.

Later dit jaar neemt Google's DeepMind AI het op tegen de beste Go-speler ter wereld, nadat eerder al een menselijke tegenstander was verslagen. Voor Go is echter veel meer strategisch inzicht vereist dan schaak.

Neem het hier op tegen The Thinking Machine.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: AI

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord