abonneren

Online muziekwinkels: te duur, te klantonvriendelijk

Consumenten die legaal muziek willen downloaden, kunnen terecht in een online muziekwinkel. Echter, de wildgroei aan winkels, de strenge drm-beveiliging en de hoge prijs van een download doet veel mensen besluiten alsnog hun muziek illegaal te downloaden.De toekomst van de muziekindustrie ligt online. Voor deze branche is het van levensbelang dat consumenten hun muziek legaal gaan aanschaffen. Een vergelijkende test in het computertijdschrift PCM toont echter aan dat veel online muziekwinkels nog lang niet klaar zijn voor de toekomst.
We noteerden: misleidende abonnementsvormen, een te hoge prijs per nummer, een te beperkt aanbod en een te strenge beveiliging.

Wie zijn muziek legaal wil downloaden, moet een keuze maken uit verschillende licenties. De winkels waar je mp3's kunt downloaden zonder drm én kunt afrekenen met je creditcard, zijn dun gezaaid. Veel van de aangeboden downloads zijn slechts voor een beperkte periode geldig, mogen maar op één apparaat beluisterd worden of zijn alleen streaming af te spelen.

Ook in de betaalmethoden kunnen winkels klantvriendelijker worden. Vaak wordt er gewerkt met een tegoed (ook wanneer je maar één nummer wilt kopen) of een eigen virtuele munteenheid. Beide methoden kunnen zeer nadelig uitpakken voor de consument.

Veel sites zijn verdacht eensgezind in hun prijsmodel: € 0,99 per track of € 9,99 per album. De test laat bovendien zien dat een compleet album vaak duurder is dan het apart downloaden van de losse nummers. Zeker bij klassieke muziek, waar een album doorgaans langere (dus minder) tracks bevat, komt dit fenomeen vaak voor.

Alhoewel Apple zich inmiddels tegen digital rights management (drm) heeft gekeerd en het aantal aanbieders van drm-vrij materiaal toeneemt wordt nog heel veel koopmuziek mét drm aangeboden. Voor consumenten betekent deze vorm van beveiliging in de praktijk een fikse inperking van de oorspronkelijke rechten en gebruiksmogelijkheden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: