abonneren

Online afhankelijkheid

PSN is eindelijk weer online! Hoezee! Voorbij zijn de frustraties en de afkickverschijnselen. We kunnen weer online gamen met onze PSP en Playstation 3. De afgelopen weken heb ik mij verwonderd over de hoeveelheid gefrustreerde reacties op PCMWEB van gedupeerde PSN gebruikers.

Je zou verwachten dat de meeste mensen balen van het feit dat hun creditcardgegevens mogelijk ontvreemd zijn, of op zijn minst de inlognaam en wachtwoord. Maar in plaats daarvan waren het vooral reacties als 'Gooi #$%*& PSN online! Ik wil Call of Duty online spelen en welnu!!!'. Kennelijk is online gamen voor velen belangrijker dan privacy en de mogelijkheid te maken te krijgen met een geplunderde creditcard.

Zelf ben ik een 30-plus gamer. Eén van 'den ouden stempel' dus, die groot is gebracht met de Commodore 64, de MSX, de Atari 2600 en de ColecoVision. Niet van de allereerste generatie dus, maar wel één die het al die jaren zonder online multiplayer moest doen. En eerlijk gezegd heb ik het nooit gemist.

Nu wil ik op zich geen blog schrijven over dat de ene speelvorm beter dan de andere is, want dat is voor ieder persoonlijk, maar ik vraag mij wel af of een hoop van die gefrustreerde online gamers (in de tijd dat PSN er uit lag bedoel ik) überhaupt wel de waarde zien van een mooie single player game? Er zijn toch talloze voorbeelden op te noemen van games die een geweldige offline ervaring bieden. Wat denk je van games als Final Fantasy, Dead Space, Dragon Age, Grand Theft Auto en het sinds vandaag uitgekomen L.A. Noire? Voor deze toppers met vele uren spelplezier heb je echt geen online verbinding nodig om ze te spelen.

Ongeacht het antwoord op deze vraag, begrijp ik sowieso niet dat mensen massaal op een spelcomputer online gamen. Op die manier ben je keihard afhankelijk van één partij zoals PSN pijnlijk duidelijk heeft aangetoond. Het ultieme platform voor online gamen is in mijn ogen nog steeds de pc.

En een beetje een game-pc hoeft tegenwoordig echt niet duur te zijn. Oké, niet zo goedkoop als een Xbox 360, maar je hoeft dan weer geen 60 euro per jaar te betalen om online te mogen gamen. Doorgaans heeft elke online pc-game zijn eigen netwerk faciliteiten, en als het ene netwerk er uitligt, zijn er talloze andere online multiplayer games beschikbaar waar je je online gaming fix kan halen.

Met andere woorden... Als je echt serieus online wil gamen, dan doe je dat mijns inziens niet op een console, maar op de pc.

Gerard Sombroek, Redacteur PCM

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Opinie, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord