abonneren

Onkraakbaar encryptiemechanisme gedemonstreerd

Tot nu toe is elk encryptiemechanisme dat ooit uitgevonden is, ook gekraakt. BBC News claimt echter dat een nieuwe encryptietechniek, gebaseerd op quantumcryptografie, niet gekraakt kan worden. De techniek is op een conferentie in Wenen gedemonstreerd.De demonstratie vond plaats op een netwerk waarbij zes locaties in Wenen met elkaar verbonden werden. De verbindingen bestonden uit normale glasvezelkabels. De encryptietechniek is het hersenkindje van Charles Bennett (IBM) en Gilles Brassard (Montreal University).
Dat de encryptietechniek niet gekraakt kan worden hangt samen met de Heisenberg Uncertainty Principle, die beweert dat quantuminformatie niet uitgelezen kan worden zonder de inhoud te veranderen. Met andere woorden: als iemand de gegevens afluistert, verandert hij daarmee meteen de gegevens zelf en laat zo sporen achter.

Het encryptiesysteem stuurt miljoen keren per seconde kleine lichtbundels van enkele photonen over de glasvezelkabel. Uit deze lichtbundels valt een numerieke sleutel af te leiden. Breekt iemand op deze communicatie in, dan wordt de gegevensoverdracht automatisch afgesloten. Vervolgens wordt de gegevensoverdracht meteen over een andere route hervat.

Wanneer de techniek in de praktijk gebruikt zal worden is nog onduidelijk.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie