abonneren

Ongeveer 50 procent energie computer wordt verspild

Google, Intel en een aantal andere it-bedrijven hebben de handen ineen geslagen.
Ze willen iets doen aan de energieverspilling van pc's: ongeveer 50 procent van de stroom die via het stopcontact de pc invloeit wordt niet voor iets nuttigs gebruikt.

De bedoeling is dat pc-fabrikanten zuinigere voedingen en spanningsvormers gaan produceren. Deze twee onderdelen zetten de 240-Volts-stroom om in 12-Volts gelijkspanning die door de computer benodigd is. Bij dit omzetten raakt de helft van de energie 'verloren' in de vorm van hitte. Bij servers wordt 30 procent niet gebruikt voor het eigenlijke doel: berekeningen uitvoeren.

Volgens Google, Intel en andere fabrikanten zou het mogelijk moeten zijn om de efficiëntie van 50 naar 90 procent op te krikken. Google beweert dat zijn eigen servers inmiddels een efficiëntie van 90 tot 93 procent hebben. Het is dus geen technologisch probleem, maar veeleer een probleem van bewustwording.

Intel-topman Pat Gelsinger zegt dat kosten het grootste obstakel vormen. Een pc efficiënt maken kost ongeveer $20 extra, voor een server komt hier nog eens een tientje bij. Consumenten en bedrijven zouden niet bereid zijn deze prijs-premium te betalen. Daarom willen Intel en Google kijken of het mogelijk is het prijsverschil terug te dringen, zowel technisch als door overheidskortingen.

ZDnet

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie