abonneren

Onderzoekers roepen op tot onderzoek naar kunstmatige intelligentie

Tientallen belangrijke wetenschappers en onderzoekers hebben een open brief geschreven waarin zij oproepen om kunstmatige intelligentie beter te bestuderen. Volgens de schrijvers van de brief wordt er niet genoeg aandacht besteed aan de veiligheid van zulke uitvindingen, en moeten we opletten dat we niet per ongeluk Skynet creƫren.
De brief is geschreven door het Future Of Life Institute, een onderzoeksgroep dat kunstmatige intelligentie bestudeert. Die groep bestaat onder andere uit Elon Musk (SpaceX, Tesla) en astrofysicus Stephen Hawking.

Oog voor gevaar

Het instituut vindt dat we als maatschappij meer oog moeten hebben voor de mogelijke gevaren van artificiƫle intelligentie. Op dit moment zijn we volgens de onderzoekers nog bezig de systemen zo optimaal en zo slim mogelijk te maken, maar er wordt niet genoeg gelet op de ethische bezwaren daarvan.

Controle verliezen

Ook waarschuwt het instituut dat we als mensheid mogelijk de controle verliezen over de systemen, als we daar niet snel maatregelen tegen nemen. We moeten snel gaan denken aan een systeem waarbij we de controle houden over de systemen die we bouwen.

Geen rekening houden met algoritmes

De komende jaren worden onze technologische apparaten steeds slimmer en autonomer, zoals auto's. Die maken beslissingen op basis van algoritmes, maar onze regelgeving en economie houdt daar nu nog vaak geen rekening mee.

In de open brief staat een link naar een aantal onderzoeksprioriteiten, punten van aandacht die het eerst moeten worden behandeld in de zoektocht naar AI.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie