abonneren

Onderzoekers creëren biologische laser

Onderzoekers hebben laserlicht weten op te wekken met behulp van een menselijke niercel. Er werd een fluorescerend eiwit ingebouwd dat vervolgens een bundel laserlicht produceerde.

Voor het experimenten werd bij individuele cellen dna ingebouwd: het zogeheten green fluorescent protein, een eiwit dat in de wetenschap veel wordt gebruikt om structuren op te lichten. De aangepaste cel werd daarna tussen twee spiegels gezet en met blauwe lichtpulsen beschoten. Van het eiwit is bekend dat het groen fluorescerend licht uitzendt als het door blauw licht wordt bestraald. Spiegels zorgden er vervolgens voor dat het uitgezonden groene licht versterkt werd en een laserbundel vormde. De niercel overleefde de test en was na een aantal minuten laserlicht te hebben uitgezonden nog steeds levensvatbaar.

De onderzoekers hopen met het creëren van dergelijke biologische lasers uiteindelijk laserlicht in een levend dier te krijgen. Dit moet ervoor zorgen dat structuren in een organisme beter belicht worden.

Bron: Tweakers.net

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie