abonneren

Onderzoek: WiFi makkelijk te onderscheppen

Wie op Schiphol via wifi contact maakt met internet, loopt het risicio dat criminelen allerlei persoonlijke gegevens vastleggen. Twee verslaggevers van Computer Idee wisten met eenvoudige middelen beslag te leggen op e-mails, foto's en andere privé-informatie. En dat zonder dat de betrokkenen ook maar iets in de gaten hadden.

Een voorbeeld uit een van de e-mails: "Jason is bij de marine gegaan om een aanklacht wegens heroïnegebruik te voorkomen. (...) Zeker als je bedenkt dat tante Margie een zoon heeft verloren aan heroïne en dat Beth haar broer is kwijtgeraakt door een drugsverslaving ..."

Van de Hotmail-pagina's van ene Chris van der G. leiden we af dat hij studeert dan wel lesgeeft aan de HES (Hogeschool voor Economische Studies) in Amsterdam. Hij is klant bij boekhandel Selexyz, doet aan hockey, heeft een Hyves-account, staat ingeschreven bij Kamernet en heeft zijn temperament getest bij Psychotest.net. Mogelijk zit er ook nog een studiereis naar Spanje in.

Hoewel de test op Schiphol is gedaan, is het in principe overal mogelijk om met deze techniek persoonlijke gegevens en eventueel creditcard-gegevens op de kop te tikken. De argeloze laptopgebruiker kan er weinig tegen doen, behalve heel voorzichtig zijn en niet zomaar inloggen of de creditcard trekken.

Voor het vergaren van de gegevens pasten de redacteuren van Computer Idee een simpele truc toe: ze rustten een laptop uit met wat extra hard- en software en deden zich vervolgens voor als draadloos toegangspunt voor internet, onder de welluidende naam: Schiphol Free Internet Access. Als nietsvermoedende reizigers via dit toegangspunt contact maakten met het web, werd al hun dataverkeer op de laptop vastgelegd met hulp van een zogeheten packet-sniffer. Met weer een ander programma konden vervolgens hele internet- en e-mailpagina's worden gereconstrueerd. Met een kleine aanpassing van het systeem moet het voor criminelen ook mogelijk zijn om creditcard-gegevens van reizigers te achterhalen.

Kort na het onderzoek van Computer Idee op Schiphol, kwam het Amerikaanse FBI met de waarschuwing om in openbare ruimtes voorzichtig te zijn met het gebruik van wifi.


Zie voor meer informatie
: www.fbi.gov

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: