abonneren

Onderzoek: softwarepiraterij groeit wereldwijd

Ondanks alle pogingen van organisaties als Stichting Brein, de MPAA en de RIAA blijft softwarepiraterij in omvang toenemen. Vorig jaar was 41 procent van alle geïnstalleerde software op pc's illegaal. Dit komt neer op een verlies van $53 miljard voor de software-industrie.In 2007 was 38 procent van alle software op de computers van zowel zakelijke gebruikers als particulieren illegaal. Vorig jaar steeg dit percentage naar 41 procent. De stijging is opmerkelijk omdat "vrijstaten" als Rusland en China vorig jaar veel successen claimden in hun strijd tegen softwarepiraterij.


De wereldwijde verkoop van pc-software nam vorig jaar toe met 14 procent tot $88 miljard. Vooral kleine bedrijven kiezen voor illegale kopieën van populaire software om kosten te drukken. Zo kan een bedrijfje 50 computers gebruiken maar een licentie betalen voor 25.

In 2004 was 90 procent van alle software op Chinese computers illegaal. Vorig jaar dit "nog Maar" 80 procent. In Rusland nam het gebruik van illegale software af met vijf procent naar 68 procent.

Zeven landen hebben een piraterijpercentage van 90 procent of hoger: Georgië, Bangladesh, Armenië, Zimbabwe, Sri Lanka, Azerbeidjaan and Moldavië.


Bron: Business Software Alliance

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: