abonneren

Onderzoek: eind 2008 meer dan een miljard pc's

Eind 2008 - 27 jaar nadat de eerste pc op de markt verscheen - zullen er wereldwijd ongeveer een miljard pc's in gebruik zijn.
Volgens marktonderzoekers zal het niet nog eens 27 jaar duren voordat het tweede miljard is gehaald, maar een luttele vijf jaar.

Uit het onderzoek ‘Worldwide PC Adoption Forecast to 2015' van Forrester Research blijkt dat het overgrote merendeel van de volgende miljard pc-gebruikers woont in onderontwikkelde landen als Brazilië, Rusland, India en China, en voor de eerste keer een pc zal kopen. Volgens Forrester zullen tegen 2015 alleen al in deze landen meer dan 775 miljoen nieuwe pc's worden gekocht. Een aantal hard- en softwareontwikkelaars zijn al bezig met projecten die zich richting op consumenten in onderontwikkelde landen, zoals het One Laptop Per Child project, Microsofts Unlimited Potential, Intels World Ahead, en AMD's 50X15.

De reden dat de computerindustrie wil dat mensen in onderontwikkelde landen computers gaan gebruiken, is niet uit alleen uit altruïstische motieven. De computerindustrie verdient nog steeds genoeg aan mensen die hun huidige computer vervangen voor een nieuwe, maar de rek is er een beetje uit. De groei in de computerindustrie moet komen van mensen die nog niet eerder een pc hebben gekocht. Deze mensen zijn alleen nog te vinden in onderontwikkelde landen.

Er kleven voor computerverkopers wel wat nadelen aan deze nieuwe markt. De huidige Westerse pc-markt heeft een vrij stabiele en voorspelbare cyclus, maar een nieuwe markt is veel onvoorspelbaarder. Hierdoor zullen verkopers van verschillende soort hardware meer moeten samenwerken om vraag- en aanbod goed op elkaar af te laten stemmen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie