Inmiddels is trendsetter Olympus met een nieuw model gekomen, de PEN E-PM1, die als kleinste PEN ook wel de Mini wordt genoemd. Vergeleken met de meeste compacte systeemcamera's en vooral met spiegelreflexen is de Mini inderdaad heel klein. Toch is er maar weinig verschil met de andere systeemcamera's, want die zijn ongeveer net zo compact en plat.

De Mini mist een paar zaken. Zo heeft de body geen handgreep, wat de ergonomie niet echt ten goede komt. Ook heeft de camera geen ingebouwde popupflitser. Olympus levert wel een flitsertje mee dat buiten gebruik plat op de bovenkant van de camera ligt. Je schakelt hem in door hem omhoog te klappen. Helaas kun je hem niet zo verdraaien dat je via het plafond kunt flitsen; bij de Panasonic is dat trucje wel mogelijk. De PEN is de enige van de geteste camera's die over een normale flitsschoen beschikt. Handig, wat zo kun je gewoon je eigen flitser gebruiken. De PEN-camera's bieden overigens ook de mogelijkheid om draadloos flitsers aan te sturen: uniek voor een compacte systeemcamera.


Een ander voordeel dat de PEN biedt, is beeldstabilisatie via sensor-shift. Je hebt altijd stabilisatie, ook bij een pancakeobjectief en zelfs bij objectieven die je via een adapter monteert. De andere compacte systeemcamera's op de markt hebben alleen beeldstabilisatie in bepaalde objectieven. De pancakes horen daar niet bij.

 

De 14-42mm kitzoom is van het "inschuiftype", waarbij je vóór het fotograferen het objectief uit de vergrendelde opbergstand moet halen. De Mini heeft een 3-inch lcd-scherm met 460.000 pixels. Van de drie testcamera's is de PEN de enige waar je een optionele elektronische zoeker op kunt monteren. Panasonic en Sony hebben wel zo'n zoeker in het programma, maar die past niet op de geteste camera's.


Bij instapmodellen hoort uiteraard een eenvoudige bediening. Olympus heeft dit onder andere bereikt door het zoveel mogelijk weglaten van knoppen en instelwielen. Gelukkig kun je nog wel belangrijke zaken als belichtingscorrectie, flits, transportmodus en AF-punten met behulp van de multifunctionele toets op de achterkant instellen. Via de ok-knop kom je in de live-controlmodus. Daarin stel je alle belangrijke parameters via het scherm in. Handig, omdat deze PEN over aardig wat mogelijkheden beschikt. Zo kun je bij de flits de output instellen van vol vermogen tot 1/64. Meervoudige belichtingen zijn eveneens mogelijk. Je kunt zelfs 3D-foto's maken, al gaat dat wat omslachtig. Je maakt hiervoor een foto en beweegt de camera naar rechts totdat een overlay van het beeld over het onderwerp valt. De camera maakt zelf de tweede opname, waarna er een 3D-beeld (1920x1080 pixels) gemaakt wordt. Het is grappig, maar we vragen ons af hoeveel mensen dat gaan gebruiken.


Olympus staat bekend om de "vooringestelde" creatieve mogelijkheden, en dat is bij deze camera niet anders. Bij de Art-filters vinden we behoorlijk wat modi: pop art, soft focus, grainy film, pinhole, dramatic tone en diorama (miniatuur). Aardige effecten, maar ze zijn in tegenstelling tot bij de PEN E-P3 niet aanpasbaar. Filmen kan met full-hd (1920x1080 / 60fps / avchd) en stereogeluid.
De nieuwe PEN-modellen zijn de eerste compacte systeemcamera's met een supersnelle AF. Voorheen was dit type camera qua scherpstelsnelheid de mindere van de spiegelreflex, maar de fabrikanten zijn erin geslaagd om de automatische scherpstelling net zo snel te laten werken als bij de gemiddelde spiegelreflexcamera. Dit blijkt ook weer bij de PEN Mini. De camera heeft maar liefst 35 scherpstelpunten, die een groot deel van het beeld beslaan. Ook heeft hij een hoge seriesnelheid van 5,5 foto's per seconde, maar dat houdt hij maar heel eventjes vol.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • handige Art-filters

  • veel accessoires

  • eenvoudige bediening

  • geen handgreep

  • geen ingebouwde flitser

Samengevat zijn de sterke punten van de Olympus PEN E-PM1 de creatieve functies, zoals de zeer bruikbare Art-filters, de vele uitbreidingsmogelijkheden, zoals flitsers en zoekers, en de beeldstabilisatie in de camerabody.

 

Sensor (megapixel)12.3Maximale beeldresolutie4032 x 3024Maximale filmresolutie/fps1920 x 1080Filmcodec(s)AVCHDObjectiefsoortE-mountBeeldstabilisatiebodyStofreductiejaAutofocusMulti-point
Center-weighted
Spot
ContrastCamerastandeniA (Intelligent Auto)
P (programma)
A (diafragma)
S (sluitertijd)
M (handmatig)
SceneISO200
12800BelichtingsmetingMatrix
Center-weighted
SpotSluitertijd (max/min, sec)60 - 1/4000Continu fotograferen (bps)5.5RAW-ondersteuningjaHDR-standneeLCD-scherm: formaat (inch)3LCD-scherm: resolutie (pixels)460LCD-scherm: kantelbaar?neeFlitserneeAansluitingenusb 2.0
mini-hdmiOpslagmediumSDHCAfmetingen (mm)110 x 64 x 34 mmGewicht (gram)265

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten