abonneren

OLPC straks ook met Windows XP verkrijgbaar

Na een jarenlange moeizame relatie hebben Microsoft en het project One Laptop Per Child besloten om te gaan samenwerken.Microsoft is al maanden bezig om Windows XP draaiend te krijgen op de OLPC. De notebook heeft een 433 MHz processor en slechts 256 MB aan RAM. Voor het installeren van Windows is niet meer dan 1GB flashgeheugen beschikbaar. Daarnaast moest Microsoft nieuwe drivers ontwikkelen om alle hardware werkend te krijgen.
Tegelijk liet Microsoft in de media merken dat ze moeite hadden met het project omdat de laptops op Linux draaien.

De kleine laptops zijn bedoeld voor kinderen in onderontwikkelende landen, maar worden vooral gekocht door overheidsinstellingen en ministeries van onderwijs. De verkoop verloopt nog niet naar wens en dat heeft er volgens de New York Times mee te maken dat er geen Windows op draait. Ervaring met Windows wordt blijkbaar, ook in landen waar de computer nog in de kinderschoenen staat, gezien als iets dat 'goed op je cv staat'.

"De mensen die deze machines kopen zijn niet de kinderen die ze gebruiken, maar meestal overheidsambtenaren", zegt oprichter Nicholas Negroponte van het project. "En die mensen zijn meer vertrouwd met Windows." Drie jaar geleden had Negroponte al contact met Bill Gates over de laptop, maar die had toen nog geen interesse. Vorig jaar nam Negroponte opnieuw contact op, nu met succes.

Sinds afgelopen herfst zijn er 600.000 laptops besteld, vooral in Peru, Uruguay en Mexico. De eerste laptops met WIndows XP zullen volgende maand in vier of vijf verschillende landen worden getest. In september zijn de laptops op brede schaal verkrijgbaar voor een iets hogere prijs: Microosft vraagt 3 dollar extra voor de Windows-licentie. Het lukte Microsoft niet om een exclusief contract af te spreken: de Linux-versie blijft gewoon beschikbaar.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: