abonneren

OLPC experimenteert met laptop op koeienenergie

De One Laptop Per Child Project (OLPC) onderzoekt of het mogelijk is dat zijn goedkope XO-laptop - ook wel de $100-laptop genoemd - door koeienkracht wordt aangedreven. "We zijn van plan om een dynamo - die we uit een oude Fiat halen - te laten aanjagen door de kracht van vee, zoals koeien," schrijft OPLX's Arjun Sarwal in een berichtin een online discussiegroep. Sarwal en zijn medewerkers zijn nu bezig dit plan verder uit te werken.

Het doel is om een goedkope energiebron te vinden die mensen in afgelegen dorpen in onderontwikkelde landen - zoals India - kunnen gebruiken. Sarwal en zijn groep dachten eerst dat zonne-energie een goede energiebron zou zijn, maar een stad als Mumbai ontvangt daarvoor te weinig zonlicht. Ook hebben veel dorpen niet genoeg wind of water om als energiebron te gebruiken. De kosten voor het gebruik van een gasmotor zijn voor veel arme mensen te hoog.

"Maar dorpen hebben vaak een overvloed aan vee die ze gebruiken op het land. Dus hebben we besloten om iets daaromheen te ontwikkelen," schrijft Sarwal. De dynamo die Sarwal wil gebruiken komt uit oude Fiatjes die in Mumbai veel gebruikt worden als taxi. Deze dynamo is zowel goedkoop als makkelijk verkrijgbaar.

De OLPC staat op het punt om zijn XO-laptop in productie te nemen. Het project wordt geteisterd door vertragingen en stijgende kosten. Eigenlijk moest de laptop $100 per stuk kosten, maar de kosten zijn sindsdien gestegen tot $200. De OLPC ging er van uit dat ze in september of oktober konden beginnen met de productie, maar dit is nu opgeschoven naar 12 november.


Bron: www.computerworld.com

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie