abonneren

Office 2007 krijgt ondersteuning voor odf en pdf

Microsoft heeft zojuist bekend gemaakt dat Office 2007 vanaf Service Pack 2 overweg zal kunnen met het odf- en pdf-formaat. Beide formaten kunnen als standaard opslagformaat worden ingesteld. Ook is nu bekend dat Service Pack 2 in de eerste helft van 2009 beschikbaar zal komen.Bij het installeren van Office 2007 SP2 zullen gebruikers de keuze krijgen om ODF, PDF of XPS (Microsoft's pdf-tegenhanger) te kiezen als standaard opslagformaat. Deze stap is behoorlijk verrassend, gezien de geslotenheid waarmee Microsoft altijd opereerde.
Aan de ene kant levert het Microsoft risico op: het kan nadelig zijn voor de verspreiding van de eigen formaten als Office Open XML. Aan de andere kant kan Microsoft op deze manier marktaandeel wegsnoepen bij concurrerende pakketten die deze opslagmethoden wél aanbieden, zoals OpenOffice en zelfs Adobe's Acrobat.

De opvolger van Office 2007, voorlopig 'Office 14' getiteld, zal een opvolger van het huidige Office Open XML bevatten. Voorlopig draagt de opvolger van dit bestandsformaat de werknaam 'ISO 29500'. Of dit nieuwe formaat backwards compatibel zal zijn met de huidige docx- en xlsx-bestanden is nog niet bekend. In Office 14 kunnen ontwikkelaars via een API makkelijk hun eigen bestandsformaat integreren met Office, waardoor geruzie over formaten tot het verleden moet behoren.

BetaNews

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: