abonneren

Oculus geeft VR-bril Rift 3D-geluid - en dat klinkt heel goed

Er wordt nog steeds met geen woord gerept over een consumentenversie van de Oculus Rift, maar het bedrijf erachter heeft tijdens de CES-beurs in Las Vegas wel een nieuwe gimmick toegevoegd aan zijn virtual reality-headset. De Rift heeft nu ook geluid in 3d, dat net als het scherm 'meedraait' met je hoofd.

Oculus liet dat zien in een nieuwe versie van zijn 'Crescent Bay'-headset, de laatste preview van de bril. Daarin zit nu een geintegreerde hoofdtelefoon. Die voelt in de eerste plaats nogal goedkoop aan - het zijn twee kleine kussentjes die je op je oor zet, vergelijkbaar met koptelefoons die vroeger bij je Walkman kwamen.

Geen ultieme audio-ervaring

Oculus wil niet zeggen of er later mogelijk andere oordopjes voor komen. De nieuwe Crescent Bay-headset lijkt zich dus niet direct te richten op de ultieme audio-ervaring, al werkt de techniek erachter wel goed. Die werd tentoongesteld in een flink aantal nieuwe demo's voor de headset, waaronder een demo met een allesvernietigende robot, die met de Unreal Engine werd opgewekt.

Meedraaien

Het geluid 'draait' als het ware mee met de sensoren, waardoor de audio van de plek komt waar je je oor naar richt. Staat er bijvoorbeeld een boom aan je linkerkant, dan hoor je vogels fluiten in je linkeroor. Draai je 180 graden rond, dan hoor je de vogels om je heen cirkelen en fluiten ze plotseling aan je rechterkant.

Meeslepend

Dat werkt goed, want we hebben zelden zo'n meeslepende geluidservaring gehoord. Die was overigens moeilijk vast te leggen, maar we hopen snel met het apparaat aan de slag te kunnen op onze redactie zodat we dat wel goed kunnen doen.

Oculus komt tegelijkertijd ook met een vernieuwde SDK uit voor ontwikkelaars. Die kunnen daarmee ook met de nieuwe audio aan de slag.

Consumentenversie

Buiten dat wil Oculus niets kwijt over een consumentenversie van zijn bril. Die wordt al bijna 2 jaar aangekondigd, maar het bedrijf heeft nog steeds geen datum in gedachten wanneer het apparaat definitief beschikbaar komt. Het is daarom maar de vraag of Oculus de slag om virtual reality niet gaat verliezen van goedkope virtual reality-headsets die met smartphones werken.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: 3d-geluid, crescent bay