abonneren

O2 krijgt in Groot-Brittannië de iPhone

Zojuist maakte Apple zijn eerste Europese partner bekend. Telefonica-dochter O2 brengt de iPhone vanaf 9 november in circulatie op de lokale markt. Er gaan sterke geruchten dat T-Mobile het contract voor vijf andere EU-landen, waaronder Nederland, heeft gekregen.EenBritse iPhonekost omgerekend 389 euro, met een abonnement van 50, 60 of 80 euro per maand. Dat bedrag hangt af van het aantal ingekochte belminuten. Alle klanten krijgen flat fee internettoegang. Engelsen gaan een verplichting jegens O2 aan voor de duur van 18 maanden. Geen Umts

Aangezien O2 niet zelf over een groot landelijk dekkend retailnetwerk beschikt, gaat het een samenwerking aan met The Carphone Warehouse. Die telefoonketen heeft 1.300 verkooppunten in Groot-Brittannië.

De Britse iPhones werken op Gsm, Gprs en Edge. Niet op Umts. De Umts-chips verbruiken, volgens Jobs, te veel stroom om lange stand-bye- en spreektijd te kunnen garanderen. Daar komt volgend jaar wel verandering in.

Om toegang tot de iPhone te bieden, investeert O2 in Edge-technologie. Dat is mobiele internet-technologie die langzamer is dan Umts maar sneller dan Gprs. O2 gaat, technisch, als het ware een stap terug in de tijd. Het is niet bekend of T-Mobile tot een vergelijkbare investering bereid is in 5 landen.

O2 sloot bovendien een contract met The Cloud, een wifi-bedrijf waar de Nederlander Ben van Dongen in het management zit. Alle O2-klanten krijgen gratis onbeperkt wifi-toegang tot de 7.500 hotspots van The Cloud in Engeland.

Er gaan geruchten dat O2 maar liefst 40 procent van de omzet die het binnenhaalt via de iPhone moet afdragen aan Apple. Jobs noch O2's directeur Matthew Key doet een uitspraak over de verdeelsleutel van de iPhone-inkomsten.

Andere EU-landen
Voor het einde van het jaar wil Apple zijn mobiele telefoon in nog een aantal Europese landen op de markt brengen. Volgens de Duitse Financial Times is T-Mobile de uitrolpartner voor Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Oekraïne en Nederland. Orange zal in Frankrijk de iPhone exclusief op de markt brengen.

Een integraal verslag van de bijeenkomst, inclusief foto's, staat op Engaget.com.


Bron: Emerce.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: