abonneren

NZB-portal stopt na dagvaarding Brein

Nzb-bestanden werken als een soort links die toegang geven tot contentbestanden in nieuwsgroepen op Usenet. Met sites die actief bezig zijn met nzb is Stichting Brein niet blij...NZB-portal.nl was een website om nzb-bestanden te uploaden en te gebruiken. De eigenaar zei de site gemaakte te hebben zodat iedereen zo snel mogelijk van Usenet kon downloaden zonder zoekmachines te gebruiken. Om het de gebruikers makkelijk te maken uploadde hij naar eigen zeggen zelf ook "een shitload aan series".
De site had een overweldigend aanbod van populaire films, tv-series, muziek en games en werd dagelijks door vele tienduizenden gebruikers bezocht. De site was daarmee een van de grootste nzb sites in Nederland. De website werd gesponsord door een grote Nederlandse Usenet provider. Volgens de eigenaar kreeg hij de hosting van zijn site gratis en kreeg hij een vergoeding voor elke keer dat een bezoeker klant van deze Usenet provider werd.

Brein sommeerde NZB-portal haar structurele gebruik van de beschikbaarheid van ongeautoriseerde content op Usenet te staken. Daar werd aanvankelijk geen gehoor aan gegeven. Na ontvangst van de dagvaarding ging de site alsnog offline. Brein eist ook opgave van de verdiensten en vergoeding van de door Brein gemaakte kosten. De benadeelden kunnen winstafdracht of vergoeding van de geleden schade eisen. Een Nederlandse film als Oorlogswinter werd bijvoorbeeld meer dan 50.000 keer via NZB-portal gedownload.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste Vacatures