abonneren

NX100

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Lijkt de NX10 nog op een spiegelreflex, de NX100 is duidelijk geïnspireerd door compactcamera’s. De camera ziet er door zijn ronde lijnen wat vlotter uit dan de Olympus PEN-modellen en de Panasonic GF1. Aan de rechterkant is de camera het dikst, zodat dit gedeelte als een handgreep werkt.
De camera mist een ingebouwde flitser en wordt zonder externe flitser geleverd; dat doet Sony beter. Op de bovenkant van de camera vindt u een accessoireschoen voor een Samsung-flitser, een elektronische zoeker (EV-F10) of een gps-ontvanger. Met de gps-ontvanger worden locatiegegevens aan foto’s toegevoegd.

Op het programmawiel vinden we twee ongebruikelijke icoontjes terug: Smart en ‘i’. Smart is niets anders dan de Auto-stand, de i-stand is bedoeld voor de nieuwe i-Fn-objectieven. Deze hebben een extra i-Fn-knopje op de zijkant, waarmee u een aantal camerafuncties kunt instellen. In de ‘i’-stand geeft dit knopje alle themaprogramma’s in het scherm weer, in de A-modus kunt u het diafragma, de lichtmeetcorrectie, de witbalans of de iso-waarde instellen. U kiest met het scrollwiel en bevestigt een keuze door de sluiterknop half in te drukken. De i-FN-toets is handig, omdat u de bijbehorende knopjes op de camera niet hoeft te zoeken. De i-functionaliteit werkt sinds kort ook op de NX10.

Helaas zijn de twee i-Fn-objectieven niet voorzien van beeldstabilisatie. Bij de F2,8/20mm-pancake is dit te begrijpen, maar bij de F3,5-5,6/20-50mm-standaardzoom is het kwalijker. Hopelijk hebben de komende i-Fn-objectieven wél stabilisatie, want Samsung loopt nu achter op de concurrentie. Uiteraard kunnen de andere NX-objectieven (met beeldstabilisatie) gewoon gebruikt worden. Ook vreemd is dat de standaardzoom niet verder gaat dan 50 mm.

In het menu van de NX100 vinden we enkele opvallende functies, zoals de Picture Wizard met aanpasbare kleureffecten, waaronder een mooie retromodus. De camera schiet drie beelden per seconde en heeft een burstmode om maximaal dertig beelden per seconde van 1,4 megapixel te schieten. In de Sound Picture-modus wordt er gedurende vijf of tien seconden geluid voor en na de opname vastgelegd.

De NX100 heeft net als de NX10 een hoogwaardig amoled-scherm met 614.000 beeldpunten, dat beter presteert dan een gemiddeld lcd-scherm. Het beeld is ook bij invallend zonlicht uitstekend zichtbaar. De AF werkt snel genoeg voor normale tot redelijk snelle onderwerpen. De camera heeft zo’n goede lichtmeting, dat fel tegenlicht niet meteen tot onderbelichting leidt. Het 20-50mm-objectief presteert uitstekend met een hoge scherpte en een uitstekend contrast, nauwelijks chromatische aberratie en zeer geringe vertekening. Deze laatste twee afwijkingen worden overigens gecorrigeerd tijdens de beeldverwerking. Bij hogere gevoeligheden moet u ruisonderdrukking inschakelen, omdat het verschil met en zonder onderdrukking nogal groot is. Gelukkig tast de onderdrukking de details niet of nauwelijks aan.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • AMOLED-scherm
  • iFN-bediening
  • geen ingebouwde flitser
  • beperkte zoomlens
De Samsung NX100 is ons, ondanks het ontbreken van een ingebouwde flitser en beeldstabilisatie, goed bevallen. Pluspunten zijn het uitstekende AMOLED-scherm dat zelfs bij fel zonlicht bruikbaar blijft, de handige iFN-bediening en de hoge beeldkwaliteit. Het 20-50mm zoomobjectief heeft een beperkt bereik, maar de kwaliteit is hoog.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Algemeen

Tags: