abonneren

NX10

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Samsung is gestopt met het ontwikkelen van spiegelreflexcamera’s in samenwerking met Pentax. De elektronicagigant stapt nu over op eigen ontworpen systeemcamera’s met een grote aps-c-sensor en verwisselbare objectieven.

De NX10 lijkt op een gekrompen spiegelreflex. De camera is uitgerust met een elektronische zoeker; het flitsschoentje blijft vrij voor een externe flitser. Deze is niet per se nodig, want een ingebouwde flitser (met richtgetal 11) is eveneens aanwezig.

Voor het fotograferen vanuit hoge of lage standpunten kunt u het scherm prima gebruiken. Het 3-inch scherm is van het amoledtype. De kwaliteit van amoled is superieur aan dat van lcd, waardoor het scherm onder extreme hoeken nog steeds zichtbaar is. Ook verbruikt amoled minder stroom.

Een sensor detecteert het als u de camera naar het oog brengt. Er wordt dan automatisch overgeschakeld van het scherm naar de elektronische zoeker. Helaas is dit niet handmatig te doen. Na het maken van een opname via de zoeker wordt de foto ook in de zoeker getoond, niet op het scherm. Hier moeten we even aan wennen.

Qua bediening wijkt de NX10 weinig af van een normale spiegelreflex. We zien de PASM-standen, een aantal themaprogramma’s en een filmfunctie in 720p-resolutie. Aardig is de fadermodus, waarbij een scène naar keuze met een zwart beeld begint of eindigt (of allebei). In de filmmodus stelt Samsung vrijwel alle opties die u ook bij het fotograferen hebt beschikbaar, zoals lichtmeting en scherpstelling. De AF werkt niet tijdens het filmen, alleen ervoor, en de ingebouwde microfoon neemt monogeluid op. Een windfilter is aanwezig, een aansluiting voor een externe microfoon ontbreekt.

In het menu komen we een Fotowizard tegen, waarmee we beeldstijlen als neutraal, bos, retro en klassiek kunnen kiezen. Ook kunnen we verschillende stijlen in één enkele opname bracketen. Niet alle functies zijn duidelijk en soms heeft dat te maken met de gebrekkige vertaling. De weergave van de ingestelde functies in de zoeker of op het scherm is (over)compleet.

De NX10 heeft een antistofmodus, waarbij stof na inschakelen van de camera van de sensor wordt geschud. De (optische) beeldstabilisatie vindt in de objectieven plaats. Let op: van de meegeleverde F3,5-5,6/18-55mm komt binnenkort ook een uitvoering zonder stabilisatie in de winkel! Objectieven met Pentax K-vatting kunnen via een optionele adapter worden gebruikt.

Bij het fotograferen met de NX10 valt op dat de opnamen er uitstekend uitzien qua belichting en scherpte. De kleuren zijn wat verzadigd, maar dat is eenvoudig aan te passen. De beste resultaten krijgen we in raw-stand.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • kleiner en lichter dan spiegelreflex
  • hoogwaardige elektronische zoeker
  • geweldig AMOLED-scherm
  • geen spiegelzoeker
  • lange blackout
De Samsung NX10 gedraagt zich als een spiegelreflex, maar door het kleine formaat en het lage gewicht kan je hem gemakkelijker meenemen. Het ontbreken van de spiegelzoeker wordt voor een groot deel opgevangen door de hoogwaardige elektronische zoeker en het sublieme AMOLED-scherm. Door de grote CMOS-sensor zijn ook de resultaten vergelijkbaar met die van een spiegelreflex.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Algemeen

Tags: