abonneren

NVPI: games wettelijk verbieden geen goed plan

De NVPI, de bracheorganisatie voor de entertainment-industrie, is niet blij met de motie vanuit de Tweede over een eventuele wetswijziging waarmee 'extreem gewelddadigde' games verboden zouden kunnen worden.De NVPI is benieuwd wat de minister van justitie op deze motie gaat antwoorden.
Het invoeren van de mogelijkheid om bepaalde games te verbieden brengt, zo zegt de brancheorganisatie, ingewikkelde discussies met zich mee over de relatie tussen geweld in games en feitelijk gedrag, objectieve meetbaarheid van het begrip ‘extreem', het vrije verkeer van goederen binnen Europa, de vrijheid van meningsuiting en de vraag waarom andere 'content' níet onder een verbod zou vallen.

De NVPI vindt dat deze discussies helemaal niet gevoerd hoeven te worden, omdat er al een zeer stevig leeftijdsclassificatiesysteem (PEGI) voor games bestaat dat - in combinatie met bestaande wetgeving (artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht) en media-educatie - meer dan voldoende mogelijkheden biedt om jongeren te beschermen.

Een verbod op bepaalde content biedt niet méér bescherming dan het huidige systeem, aldus de NVPI. Het leidt er simpelweg toe dat de content uit het directe zicht van de overheid en de branche raakt en in plaats daarvan in een 'grijs', oncontroleerbaar circuit beland.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie