abonneren

nVidia's ION wordt in het tweede kwartaal gelanceerd

nVidia wil dit jaar hard inzetten op het ION-platform. ION is een chipset-met-gpu voor de Intel Atom en zal daarom direct concurreren met Intel's eigen netbookoplossingen. nVidia heeft veel details prijsgegeven over ION, inclusief een geschatte introductiedatum: Q2 2009.Als we nVidia mogen geloven, dan krijgt het ION-platform veel steun in de industrie.
Het grootste probleem zal de beschikbaarheid van de Atom-processors zijn, omdat Intel deze processoren normaliter niet zonder zijn eigen chipset verkoopt. Het ION-platform ondersteunt alle Atom-processoren, inclusief de dualcore 330-cpu.

Hardwarefabrikant Acer heeft al openlijk toegegeven interesse te hebben in ION. Acer is vooral geïnteresseerd in de mogelijkheid high definition beeldmateriaal weer te geven met een combinatie Atom/ION. nVidia maakt hiervoor gebruik van een ingebouwde GeForce 9400M. De huidige Intel-chipsets zijn niet krachtig genoeg voor de weergave van 720p- en 1080p-materiaal. Ook ondersteunt ION de populaire DirectX 10-techniek die onmisbaar is voor moderne games.

Een ander bedrijf dat zijn steun voor ION heeft uitgesproken is Microsoft. Microsoft ziet ION als een manier om Vista Home Premium op netbooks te laten draaien. Op dit moment worden de meeste netbooks met Windows XP uitgeleverd, simpelweg omdat het platform niet krachtig genoeg is voor Vista. ION kan daar verandering in aanbrengen en daar heeft Microsoft wel oren naar. Het bedrijf heeft zelfs al WHQL-drivers voor het ION-platform beschikbaar.

Andersom blijft nVidia nog steeds ondersteuning geven aan voormalig partner VIA. Het ION-platform zou niet alleen met de Atom samenwerken, maar ook met de VIA Nano. Of er veel fabrikanten geïnteresseerd zijn in een dergelijke oplossing, moet nog blijken. nVidia heeft zelfs gehint naar een oplossing voor goedkope AMD-notebooks, maar weigert verder details te geven. De oplossing zou beter zijn dan AMD's eigen 690E-chipset, maar deze staat sowieso op het punt vervangen te worden door de 780E.

Een van de grootste nadelen van het ION-platform zou het buitensporige energieverbruik zijn. Eerste tests laten zien dat de chipset bijna tweemaal zoveel energie verbruikt dan zijn Intel-tegenhanger. En dat consumenten niet vrolijk worden van een netbook die slechts één uur, in plaats van twee uur, op een acculading meegaat, mag duidelijk zijn. nVidia claimt dat ze dit probleem nu opgelost hebben en dat de ION-chipset even zuinig is als zijn concurrent. En dat terwijl de (grafische) prestaties tienmaal zo hoog liggen. Zelfs in vergelijking met de nog-te-introduceren Intel GN40-chipset biedt de 9400M aanzienlijk betere prestaties.

De eerste ION-producten zullen overigens geen netbooks zijn, maar goedkope desktopsystemen zoals de MSI NetOn en de Asus EeeBox.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie