abonneren

Nvidia wordt leverancier van multimedia-chips

Nvidia heeft het bedrijf PortalPlayer gered van faillissement door het bedrijf over te nemen voor $357 miljoen. PortalPlayer maakt de ingebouwde multimedia-processoren voor draagbare mediaspelers zoals SanDisks Sansa mp3-speler. PortalPlayer kwam in de problemen toen zijn belangrijkste klant Apple voor de multimedia-chips in de Video iPod overstapte naar Samsung. Apple was verantwoordelijk voor maar liefst 95 procent van de omzet van PortalPlayer. De multimedia-chip van PortalPlayer is beter dan die van Samsung, maar Samsung kon Apple tevens voorzien van flash-geheugen.
Voordat Samsung Apple wist af te pakken claimde het bedrijf al dat zijn multimedia-chip een ‘PortalPlayer killer’ was.

Ondanks de overstap van Apple wist PortalPlayer toch winst te maken. Het bedrijf maakte in het derde kwartaal van dit jaar nog $1,5 miljoen winst. Een stijging van $100.000 vergeleken met het voorgaande kwartaal. Hiervoor moest wel 14 procent van de werknemers worden ontslagen en drastisch worden bezuinigd.

Analisten denken dat Nvidia de multimedia-chipfabrikant heeft overgenomen omdat het Preface in handen wilde krijgen. Preface is de naam van een ontwerp voor een tweede mini-LCD-scherm die op de buitenkant van een notebookklep ingebouwd kan worden en die aan kan blijven staan terwijl de notebook uitstaat. Zo’n mini-beeldscherm kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de tijd, het actuele weerbericht of binnengekomen e-mailberichten af te beelden. Microsoft heeft al toegezegd dat het Preface gaat ondersteunen in zijn aankomende Windows Vista-besturingssyteem.


Website: PortalPlayer Preface

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: