Nvidia vraagt patent aan voor eigen virtual reality-headset

CPU-fabrikant Nvidia richt zich voortaan ook op de virtual reality-markt. Het bedrijf heeft namelijk een patent aangevraagd voor een eigen headset.

In het patent staat informatie over de eigenschappen van de headset. Zo bevat het apparaat zes camera’s. Uniek is dat de bril twee aparte beeldschermen heeft, voor ieder oog één. Dit is in tegenstelling tot andere VR-brillen zoals de Oculus Rift, die maar 1 beeldscherm hebben. 

Bewegingen

De camera’s die onderaan zitten, zijn bedoeld om bewegingen te volgen. Volgens de informatie in de patentaanvraag zijn die bewegingen door de camera vast te leggen op de millimeter nauwkeurig. Daarnaast zitten er niet alleen camera's onderaan de VR-bril, maar ook aan de onderkant. Wat hiervoor precies de functie is, is niet duidelijk gemaakt. Naar alle waarschijlijkheid zijn de camera's aan de zijkant ook bedoeld om de bewegingen van de gebruiker te volgen.  

Het gebruik van deze hoeveelheid camera's is bijzonder, omdat de bril daarin niet alleen informatie op het scherm laat zien maar ook beelden van buitenaf kan gebruiken. Daarmee lijkt Nvidia ook deels een augmented reality-bril te willen maken, waarmee je virtuele beelden in de 'echte wereld' kunt projecteren.

Virtual reality-projectie

Aan elke zijde van de headset zitten drie camera’s. De camera’s moeten ervoor zorgen dat de omgeving en de virtual reality-software goed met elkaar samenwerken. Dit houdt in dat de camera’s de omgeving gebruiken om een goede virtual reality-projectie neer te zetten. Er zijn nog geen beelden van de virtual reality-headset, maar wel de onderstaande demonstratieschets.

Draadloze adapter

De draadloze adapter die zich ook bij de headset wordt meegeleverd heeft als doel om games van de computer naar de headset te streamen. Maar het is niet zo dat de virtual reality-beelden alleen met behulp van de headset te zien zijn. Iemand die verbonden is met de VR-headset kan de beelden ook meekijken via de computer. Om dit mogelijk te maken, krijgt de headset volgens de patentinformatie een sterke processor.

Presentatie tijdens E3?

Wanneer Nvidia met zijn eerste virtual realitybril te koop is in de winkels is nog niet bekend. Tot nu toe is alleen het patent door het Amerikaanse bedrijf vastgelegd en het lijkt nog te vroeg voor officiële presentatie. De E3 die volgende week plaatsvindt, komt naar alle waarschijnlijkheid te vroeg. 

Geschreven door: Casper Paans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: