abonneren

nVidia stopt met opensource Linux-driver

nVidia stopt met de ontwikkeling van de opensource xf86-video-nv-driver voor Linux. Voor de gebruiker blijven er drie alternatieven over: de closed source nVidia-driver, de Nouveau-driver (nog in bèta) of de generieke vesa-driver. Deze laatste levert de slechtste prestaties.Op zich is het niet vreemd dat nVidia de ontwikkeling van de driver staakt.
In xf86-video-nv zit bijvoorbeeld geen ondersteuning voor 3D-acceleratie en de X Render-interface; de driver wordt dan ook voornamelijk voor recovery- en legacy-doeleinden gebruikt. Dat de driver niet meer doorontwikkeld wordt betekent dat nieuwere kaarten (zoals de GeForce GTX 470/480) en de displayport-interface niet meer kunnen worden aangestuurd.

De beste keuze voor nVidia-gebruikers is nVidia's eigen closed source-driver, die alle mogelijkheden van de nVidia-kaart volledig benut. Wie uit principe geen closed source wil gebruiken kan het beste kijken naar Nouveau. Deze opensource driver wordt ontwikkeld voor alle nVidia-gpu's. De ondersteuning van 3D-acceleratie staat nog in de kinderschoenen, maar er wordt met man en macht aan de driver gewerkt. Daarnaast is de driver standaard opgenomen in nieuwe Linux-kernels (vanaf 2.6.33). Naast 3D-acceleratie wordt er ook hard gewerkt aan tv-out, sli, hdmi-audio en gpgpu-ondersteuning.

Tweakers.net

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie