abonneren

nVidia stopt met opensource Linux-driver

nVidia stopt met de ontwikkeling van de opensource xf86-video-nv-driver voor Linux. Voor de gebruiker blijven er drie alternatieven over: de closed source nVidia-driver, de Nouveau-driver (nog in bèta) of de generieke vesa-driver. Deze laatste levert de slechtste prestaties.Op zich is het niet vreemd dat nVidia de ontwikkeling van de driver staakt.
In xf86-video-nv zit bijvoorbeeld geen ondersteuning voor 3D-acceleratie en de X Render-interface; de driver wordt dan ook voornamelijk voor recovery- en legacy-doeleinden gebruikt. Dat de driver niet meer doorontwikkeld wordt betekent dat nieuwere kaarten (zoals de GeForce GTX 470/480) en de displayport-interface niet meer kunnen worden aangestuurd.

De beste keuze voor nVidia-gebruikers is nVidia's eigen closed source-driver, die alle mogelijkheden van de nVidia-kaart volledig benut. Wie uit principe geen closed source wil gebruiken kan het beste kijken naar Nouveau. Deze opensource driver wordt ontwikkeld voor alle nVidia-gpu's. De ondersteuning van 3D-acceleratie staat nog in de kinderschoenen, maar er wordt met man en macht aan de driver gewerkt. Daarnaast is de driver standaard opgenomen in nieuwe Linux-kernels (vanaf 2.6.33). Naast 3D-acceleratie wordt er ook hard gewerkt aan tv-out, sli, hdmi-audio en gpgpu-ondersteuning.

Tweakers.net

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord