abonneren

nVidia stelt 40nm-chips uit, past omzetverwachting aan

nVidia mag met de GTX 285 en 295 dan wel de snelheidskroon hebben teruggewonnen, het gaat niet echt lekker met het bedrijf. De overstap op 40 nanometer, die gepland stond voor het tweede kwartaal van 2009, is verschoven en één van de drie 40nm-chips is van de roadmap geschrapt.nVidia wilde aanvankelijk in het tweede kwartaal overstappen van 55nm op 40nm, maar door onbekende oorzaak lijkt deze overgang in desoep te lopen. nVidia hoopt nu de overstap in het derde kwartaal te kunnenmaken.
Aanvankelijk zouden er drie 40nm-chips op de roadmap staan, maar één ervan is ineens spoorloos verdwenen. Het lijkt erop dat het om de GT212-chipset gaat; deze chipset blijkt namelijk nog steeds niet uitgerold te zijn. De GT212 zou een high-end chip worden en de huidige GT200 opvolgen; vermoedelijk moet nVidia nu een stap overslaan en meteen met de GT300 aan de slag gaan.

De oorzaak van het uitstel is niet duidelijk. nVidia heeft nog steeds problemen het productieproces onder de knie te krijgen (lees: defecte bumps in mobiele chipsets), maar het zou evengoed kunnen dat de vertraagde introducties uit 2008 nu hun tol beginnen te eisen. Ook wordt er gespeculeerd dat nVidia met een tekort aan goede engineers kampt; Intel zou flink wat personeel van nVidia weggekaapt hebben.

Hoe dan ook, nVidia worstelt in ieder geval zeker met zijn financiën. De resultaten van vierde kwartaal, die op 25 januari gepresenteerd worden, zijn met maar liefst 40 tot 50 procent naar beneden bijgesteld -- volgens nVidia door een afzwakkende vraag vanuit de consument en lagere voorraden bij partners.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: