abonneren

nVidia-partners stappen over op ATI-kaarten

Ondanks een dominante positie in het high-end segment van de grafische kaarten-markt, lijkt het erop dat nVidia zijn exclusieve partners niet meer vast weet te houden. Recentelijk zijn twee loyale nVidia-partners ook begonnen met het aanbieden van ATI-kaarten.Gainward, die altijd een uiterst loyale nVidia-aanhanger is geweest, biedt een complete line-up van Radeon HD 4800-kaarten aan. De nieuwe borden zijn gebaseerd op het ATI-referentieontwerp en zullen dus geen speciale features hebben. Gainward zegt hier wel naar te kijken voor toekomstige modellen.

Ook Inno3D, onderdeel van InnoVision Multimedia, biedt sinds kort ATI-kaarten aan dankzij een samenwerking met Force3D. Inno3D biedt nu de complete reeks ATI-kaarten aan, allemaal gebaseerd op het referentieontwerp en ook hier is onduidelijk of er nog speciale uitvoeringen op het programma staan.

Overigens zal nVidia niet enorm veel merken van de ontrouw van Gainward. Dit bedrijf mag dan wel nVidia's belangrijkste partner zijn, de meeste omzet komt toch van Asus dat voor maar liefst 10% van de omzet van nVidia zorgt. Asus produceert al jarenlang grafische kaarten voor nVidia én ATI.

Waarom partners juist nu overstappen op ATI is niet helemaal duidelijk, maar volgens de geruchten heeft het te maken met het overdreven aantal productintroducties. Een nieuw product zorgt ervoor dat de voorraad van een fabrikant minder waard wordt en dit zit een hoop partners behoorlijk dwars. Een andere reden schijnt nVidia's Unilateral Minimum Advertised Price Policy (UMAP) te zijn: een contract dat de partners verplicht nVidia-producten beneden een bepaald prijspunt te verkopen.

X-bit Labs

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: