abonneren

nVidia lanceert dual-gpu-kaart GeForce GTX 295

Na alle negatieve publiciteit kan nVidia wel een opsteker gebruiken. Het lijkt erop dat nVidia de prestatiekroon weer terug gaat winnen van concurrent ATI. Hier moet de nieuwe GeForce GTX 295 voor gaan zorgen, een dual-gpu-kaart gebaseerd op twee GeForce GTX 260-chipsets.Een dual-gpu-kaart van nVidia stond al een tijd op de planning, maar vanwege de forse omvang en hitteproductie van de huidige GT200 (GeForce GTX 200)-chipset bleek de technische uitvoering nog niet zo eenvoudig.
En dus kon ATI maandenlang op zijn lauweren rusten met de Radeon HD 4870 X2, op dit moment nog de snelste grafische kaart op de markt.

nVidia heeft inmiddels de GT200-chip overgezet naar het 55 nanometer productieproces, waardoor de chip kleiner en koeler is. Hiermee is het nu eindelijk mogelijk een dual-gpu-kaart te bouwen, al is het nVidia nog steeds niet gelukt twee chips op één pcb te plaatsen. De GeForce GTX 295 bestaat dan ook uit twee GTX 260-kaarten die tegen elkaar aan gesandwiched zijn. Reken er maar op dat de GeForce GTX 295 flink warm zal worden en een aardige aanslag op de energierekening zal doen.

De GeForce GTX 295 heeft in totaal 480 stream processors, maakt (uiteraard) gebruik van een 448-bit geheugenbus en de geheugencapaciteit bedraagt bijna twee gigabyte (2x 896 MB). nVidia specificeert een verbruik van 289 watt, dus een flinke voeding is een vereiste.

Het lijkt er overigens op dat ATI nog een verrassing voor nVidia in petto heeft. Op Chinese forums wordt er gefluisterd over een RV775 XT en RV775 Pro, opvolgers van de huidige RV770. Hoewel het compleet onduidelijk is wat ATI zou kunnen verbeteren zonder te krimpen in productieproces of de chips compleet nieuw te ontwerpen, wordt er sowieso gesproken over dramatisch verbeterde yields waardoor de chips een stuk goedkoper worden om te produceren. En dat terwijl ATI-chips al niet als 'duur' bekend staan.

ATI zelf claimt dat er in januari geen nieuw product gelanceerd zal worden, maar dat er wel een HD 4900-kaart op de planning staat voor het eerste helft van 2009. Ook staan er goedkope kaarten met een RV740-chip op de planning. Wel gaat ATI overstappen van 55 naar 40 nanometer en wel al in de eerste helft van 2009 -- iets dat nVidia niet leuk gaat vinden, want het bedrijf heeft pas net de omslag naar 55 nm gemaakt.

In het vierde kwartaal zal dan de nieuwe Radeon HD 5800-serie op de markt moeten komen, tegelijkertijd met de introductie van DirectX 11.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie