abonneren

Nvidia komt met Tegra-processor voor mini-pc's

Nvidia komt met een nieuwe processor die speciaal is ontwikkeld voor een nieuwe generatie mini-pc's. Nvidia beschrijft de Tegra 600 en Tegra 650 processoren als "complete computers op een chip". De processoren zijn speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden in MIDs (mobile internet devices). Op een MID kan een gebruiker over het net surfen, games spelen en HD-video afspelen. Zowel Nvidia als Intel denken dat MIDs de toekomst hebben. Intel probeert de MID-markt te veroveren met zijn Atom-processor.

Opmerkelijk is dat zowel Nvidia als Intel zich richten op MIDs, maar eigenlijk weet nog niemand wat een MID precies is. Volgens Nvidia is een MID meer dan alleen een mini-notebook. Een MID heeft een 12" beeldscherm, een touchscreen of een toetsenbord, een aansluiting voor een gamecontroller en een draadloze internetverbinding. Het is een soort notebook die te heet is gewassen.

Ondanks dat nog niemand weet wat een MID is, zijn soortgelijke mini-pc's al wel succesvol. De Asus Eee PC verkoopt goed en Intel denkt verwacht dat er tegen 2011 meer dan 50 miljoen van dit soort Netbook pc's zijn verkocht.

Het brein van de Tegra-processor is een ARM 11 CPU. Het kloppend hart is de APX2500-processor die ook wordt gebruikt in smartphones. De processor heeft een GPU, een mediaprocessor en systeemgeheugen. De Tegra is niet veel groter dan een muntje van 10 eurocent. De processor is ook zeer zuinig in zijn energieverbruik. De Tegra kan 30 uur non-stop 720p videofilmpjes afspelen.

Nividia verwacht dat een MID met een Tegra-processor tussen de $200 en $250 zal kosten. Hoeveel een losse Tegra-processor kost, is niet bekend. De eerste MIDs moeten rond de feestdagen in de winkels liggen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie