abonneren

nVidia-chipsets in nieuwe MacBook ook problematisch

Het lijkt erop dat nVidia nog lang niet uit de gevarenzone is wat betreft zijn chipsets. Na de stortvloed aan problemen met de GeForce 8-serie lijkt nu ook de GeForce 9-serie niet zonder bugs. Dit is vooral nadelig voor Apple, die de GeForce 9600M GT in al zijn nieuwe MacBooks gebruikt.Op het Apple-forum duiken veelvuldig tweeklachten op over de grafische chipset van de nieuwe MacBooks. Het eerste probleem is nog redelijk onschuldig: het scrollen van tekst gaat erg schokkerig, maar dit moet nog wel te verhelpen zijn met een softwareupdate.
Het tweede probleem is nijpender: een aantal MacBook Pro-modellen hebben te maken met het 'black screen of death'-probleem.

Even een game spelen op de MacBook Pro leidt tot een zwart scherm en bevoren systeem. De enige oplossing is een hardwarematige reset. Het probleem lijkt veroorzaakt te worden door de GeForce 9600M GT-kaart; gebruikers rapporteren temperaturen van boven de 100 graden Celcius.

Het probleem is op te lossen door de fan harder te laten draaien (dankzij SMCFancontrol), maar dit is zeker geen elegante oplossing. Om van de problemen verlost te zijn moet het piepkleine ventilatortje zijn werk op 6000 toeren per minuut doen. Dit zorgt niet alleen voor een flink kabaal, maar is uiteindelijk ook niet goed voor de levensduur van de fan.

Hopelijk voor Apple en nVidia blijkt het probleem beperkt tot een klein gedeelte van de MacBook Pro-machines, anders zou het wel eens tot een lastige situatie kunnen leiden. HP, Dell en andere fabrikanten waren al eerder gedwongen tot het uitbrengen van bios-versies waarin de gpu ondergeklokt werd en de fans harder gingen draaien.

Fudzilla

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: