abonneren

nVidia biedt hulp bij PhysX op ATI Radeon-kaarten

Anderhalve week geleden kwam Eran Badit van NGOHQ in het nieuws omdat hij de nVidia PhysX-drivers draaiend had weten te krijgen op ATI Radeon HD 3000-kaarten. Inmiddels heeft hij alle medewerking van nVidia gekregen om PhysX ook op de nieuwe Radeon-kaarten draaiend te krijgen.nVidia probeert ATI/AMD al langere tijd te verleiden tot het gebruik van de CUDA-programmeertaal, waarin de huidige PhysX-drivers geprogrammeerd zijn. Hardwarematig is er geen enkele reden waarom CUDA niet op ATI-hardware zou kunnen draaien, maar politiek gezien is dit niet wenselijk.
AMD is namelijk goede vrienden met Havok, wiens physics-techniek concurreert met die van PhysX.

Dat het hardwarematig geen enkele probleem is om PhysX op ATI-hardware te draaien bewees Eran Badit van NGOHQ, die dankzij een aantal eenvoudige aanpassingen de PhysX-driver probleemloos liet werken op zijn Radeon HD 3850-kaart -- met verrassende scores in 3DMark Vantage tot resultaat. nVidia heeft Eran Badit nu uitgenodigd deel te nemen aan het developer program van nVidia én hij krijgt alle hulp die hij nodig heeft om de PhysX-drivers ook op de nieuwe HD 4800-serie werkend te krijgen. Hoewel nVidia hier in eerste instantie de concurrent mee helpt, is het op de lange termijn een slimme zet: wanneer gamers PhysX op Radeon-hardware gaan gebruiken, wordt CUDA een stuk onmisbaarder.

AMD en Intel (dat Havok heeft opgekocht) zijn hier niet blij mee: zij proberen juist CUDA als onbelangrijk af te doen, omdat dit een propriëtair systeem is. Vooral AMD is een groot voorstander van OpenCL, een open programmeertaal waarin Apple een grote rol speelt. AMD zal dus zeker niet openlijk zijn steun voor Eran Badit uitspreken, alhoewel het bedrijf ook zeker niet staat te springen om een tegenacties uit te voeren.

Hoe dit ook gaat aflopen, dat de consument de winnaar is mag duidelijk zijn: PhysX op een Radeon is slechts een kwestie van weken of zelfs dagen, en dat is goed nieuws voor gamefanaten.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: