abonneren

Nucleaire installaties in Amerika gebruiken nog steeds floppydisks

De Amerikaanse luchtmachtinstallaties, van waaruit ook nucleaire wapens worden gelanceerd, werken nog met technologie van tientallen jaren geleden. Zo werken de computers nog steeds met floppy's en bellen de werknemers elkaar dagelijks met analoge telefoonlijnen.

Dat blijkt uit een reportage van de Amerikaanse tv-show 60 minutes. Werknemers luiden daarin de noodklok over de gevaarlijk verouderde technologieën."Het is vreselijk, je kunt tijdens het bellen de andere persoon nauwelijks horen vanwege de slechte kwaliteit, vaak hebben we überhaupt geen verbinding",
zegt één van de werknemers in het programma.

Floppy's

De computers zijn zo oud dat ze geen internetverbinding hebben, en nog steeds met ouderwetse floppy-disks werken. Daarop staan de lanceercodes van de 450 kernkoppen die op de basis worden aangestuurd. Hoewel dat schandalig ouderwets lijkt, zien cyberexperts er ook wel het positieve van in. Op zulke systemen is het voor hackers niet mogelijk in te breken.

Vernieuwing

Toch zijn de werknemers er niet gerust op. Generaal Jack Weinstein dringt al jaren aan op vernieuwing van de systemen, maar die komen er vanwege de grote bureaucratische puinhoop maar niet. Weinstein zegt dat hij bang is dat er vroeg of laat een ramp plaats zal vinden met de systemen, waardoor het helemaal mis kan gaan.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord