abonneren

NSA verstuurt malware om internetverkeer te onderscheppen

De NSA infecteert computers op grote schaal met malware, door gebruik te maken van bugs in webbrowsers en programma's. Dat blijkt uit nieuwe onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, die The Intercept in handen heeft.

De Amerikanse inlichtingendienst doet zich in sommige gevallen voor als een vervalste Facebook-server, in andere gevallen worden vele spam-mails verstuurt om malware te verspreiden. Daarmee worden computers van verdachten specifiek aangevallen en kan data van de apparaten worden onderschept.

Escalatie

Het systeem werd jaren geleden al ontworpen om "enkele honderden" verdachten op te sporen, die met met conventionele opsporingsmethoden niet konden worden gevonden. Maar de NSA heeft dat systeem de laatste jaren sterk uitgebreid, met een programma dat TURBINE heet. Daarmee is het systeem grotendeels geautomatiseerd. Om hoeveel besmettingen het gaat, is niet bekend, maar mogelijk gaat het om miljoenen computers.

'Makkelijker'

Het programma was bedoeld om mensen "het werk uit handen te nemen", zonder dat de medewerkers zich "druk hoefden te maken om details", de zoveelste aanwijzing dat de NSA zich niet langer interesseert in het specifiek zoeken naar targets maar zo veel mogelijk informatie probeert te verzamelen.

De aanvallen worden uitgevoerd op wat de NSA de choke points van het web noemt. Dat zijn knooppunten waar veel internetverkeer langsop komt, waardoor iedere gebruik die zo zijn verkeer verstuurt een potentieel doelwit wordt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord