abonneren

NSA sponsort project om alle programmeertalen samen te voegen

Binnenkort hoeven programmeurs niet meer te kiezen tussen CSS, PHP of HTML als hun favoriete programmeertaal. Met een nieuw project genaamd Wyvern willen computerwetenschappers namelijk proberen alle programmeertalen te verenigen. Dat zou makkelijker en vooral veiliger zijn. EĆ©n maar: het project wordt gesponsord door de NSA...

Volgens de ontwikkelaars zijn websites en apps van tegenwoordig een potpourri van programmeertalen. "Je hebt HTML voor structuur, CSS voor de presentatie, je hebt platte tekst... Al die diversiteit kost programmeurs een hoop tijd en geld om te leren", zegt Jonathan Aldrich, één van de onderzoekers die aan de code werkt.

Veiliger

Wyvern (vernoemd naar de mythische soort draak die op twee poten loopt) is niet alleen bedoeld om het ontwikkelaars makkelijker te maken. Met een universele programmeertaal moeten websites en applicaties ook veiliger worden, omdat het nu nog moeilijk is een systeembrede veiligheid te garanderen. Bovendien wordt de code open source, waardoor iedere ontwikkelaar de code op veiligheid en op lekken kan controleren.

Steun van NSA

Er zit een grote 'maar' aan het project - het ontvangt bijzonder veel steun van de NSA. De Amerikaanse inlichtingendienst heeft een flink bedrag geïnvesteerd in de ontwikkeling van de taal, maar de reden van die financiële steun is niet bekend. De NSA investeert vaker grote bedragen in geavanceerde computerprojecten, maar als het gaat om een programmeertaal die meer veiligheid van systemen garandeert gaan er bij ons toch flink wat bellen rinkelen. We houden Wyvern dus nog even met een schuin oog in de gaten.

Ontwikkelfase

Het moet gezegd worden dat de programmeertaal nog erg vroeg in de ontwikkelfase zit, maar als je vast een kijkje wil nemen kun je terecht op GitHub.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Programmeertaal, Programmeren

Nieuws headlines

Laatste reactie