NSA bewaart intieme berichten van gewone burgers

Het grootste gedeelte van internetgebruikers die door de NSA wordt bespioneerd zijn geen ‘terroristen’ of andere legitieme doelwitten, maar gewone, doodnormale burgers. Zo’n 90 procent van de mensen dat door de NSA via het internet in de gaten wordt gehouden, heeft niets met terrorisme te maken.

Dit concludeert The Washington Post na een maandenlange analyse van 160.000 e-mails en andere persoonlijke berichten, die de krant van klokkenluider Edward Snowden ontving.

Affaires

In de e-mails gaat het voornamelijk om privéberichten over liefdesrelaties, buitenechtelijke affaires en psychiatrische problemen die de NSA heeft bewaard. Het is informatie van ‘schokkende intieme, zelfs voyeuristische’ aard, aldus The Washington Post. Het doet denken aan de afluisterpraktijken ten tijden van het ijzeren gordijn.

Ook Nederlandse klanten

De NSA verzamelt informatie over 193 landen, waaronder Nederland. Er zijn e-mails gelezen van en naar accounts bij providers zoals Google en Yahoo, waar ook Nederlanders klanten zijn. Snowden kon aan deze informatie komen omdat hij als systeembeheerder bij de NSA heeft gewerkt. Hij ontvluchtte de VS vorig jaar en leeft nu in Rusland. 

Lees ook: 

Google maakt NSA belachelijk in broncode
Microsoft gaat emails en opslagdienst beter versleutelen
Gesteld op je privacy? Dan ben je voor de NSA een extremist

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: internet, spionage, berichten, e-mail, terrorisme, klokkenluider, doelwitten