abonneren

Noorwegen pakt Apple aan over iTunes

Een Noorse consumentenorganisatie wil dat Apple de digitale barrières rondom zijn iTunes-webwinkel weghaalt zodat de muziekdienst ook werkt met andere mediaspelers dan alleen Apple's iPod en iPhone.Ombudsman Bjoern Erik Thon hoopt dat andere Europese landen het Noorse voorbeeld volgt en ook rechtszaken beginnen tegen Apple. Volgens Thon wil Apple niet zijn iTunes-webwinkel zo aanpassen dat het compatibel is met andere mediaspelers en smartphones. Er kan pas goede concurrentie zijn in de online-muziekmarkt wanneer consumenten de vrijheid hebben om keuzes te maken.

Noorwegen praat al twee jaar met Apple over iTunes. De gesprekken hebben geleid tot enkele aanpassingen in de gebruiksvoorwaarden van de muziekdienst, maar iTunes blijft gesloten voor niet-Apple producten. Thon werkt samen met consumentenbelangenorganisaties in Scandinavië, Duitsland en Frankrijk om Apple te dwingen zijn iTunes-webwinkel open te gooien. De rechtszaak tegen Apple zal voor een Noorse rechtbank worden uitgevochten.

Thon vindt dat het een recht is van consumenten om zelf te kunnen bepalen hoe ze digitale muziek downloaden, opslaan en afspelen en op welk apparaat. Aangezien Apple dit met iTunes opzettelijk tegengaat, overtreedt Apple de Noorse wet.

Apple wilde niet reageren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie