abonneren

Nokia trekt handen van Symbian af

Volgens de Financial Times gaat Nokia afstand nemen van Symbian, het besturingssysteem dat nu nog op de meeste Nokia-smartphones te vinden is.
De telefoonfabrikant is er niet van overtuigd dat Symbian de concurrentie met Apple en RIM aankan en zet zijn geld liever in op tabletplatform Maemo.

Dat Nokia zijn handen aftrekt van Symbian zou opgetekend zijn uit de mond van Symbian-topman David Wood. Hij noemt Maemo de gedoodverfde opvolger van Symbian. Dit platform zal breed worden ingezet op Nokia-smartphones; een eerste smartphone met Maemo zou volgende week al uitkomen, aldus de Financial Times.

Het is wrang dat Symbian recentelijk is ingelijfd door Nokia. Symbian zou de grote concurrent voor Android moeten worden en Nokia had er € 264 miljoen voor over om de overige aandeelhouders uit te kopen. Na de overname maakte Nokia het Symbian OS publiekelijk beschikbaar als open source. David Wood claimt dat er weliswaar hard aan een opvolger voor het huidige Symbian S60 gewerkt wordt, maar dat deze opvolger nog wel eens een jaar of twee op zich kan laten wachten.

Maemo heeft niets te maken met Symbian. Dit besturingssysteem, dat aanvankelijk ontworpen werd voor de internettablets van Nokia, is gebaseerd op Debian Linux. Maemo maakt gebruik van de grafische Qt-interface, die we ook in een volgende Symbian OS tegen zullen komen.

Webwereld

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: