abonneren

Nobelprijs eert lichtdeskundigen

Drie geleerden die het beheersen van licht hebben bevorderd en zo onze moderne manier van communiceren hebben veranderd, delen dit jaar de Nobelprijs voor de natuurkunde.De Nobelprijs voor de natuurkunde wordt dit jaar gedeeld door Charles Kao, Willard Boyle en George Smith. De eerste voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van glasvezels voor optische communicatie en Boyle en Smith voor de ontwikkeling van de CCD-sensor.

De CCD-sensor is de basis voor revolutie van de digitale camera voor zowel foto als video. Het maken van digitale beelden is dan ook het onderwerp waarvoor beide Amerikanen hun helft van de Nobelprijs krijgen.

De digitale beelden vormen een van de belangrijkste gegevensstromen die in deze tijd over met name glasvezelkabels worden getransporteerd. Kao stond aan de wieg van de ontwikkelingen van de glasvezeltechniek die grote transportcapaciteit over grote afstanden mogelijk maakt. Zonder deze technologie zou onze moderne wereld van de communicatie, er heel anders uitzien. De hedendaagse telefoonsystemen en breedband internet zouden zonder deze technologie niet mogelijk zijn.

De drie Nobelprijswinnaars voor de natuurkunde krijgen uiteraard een medaille en een oorkonde en delen de eer en de één miljoen euro die bij deze prijs hoort.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: