abonneren

Nintendo en Microsoft richten zich op indie-games

Microsoft en Nintendo gaan op hun beide gamesdiensten meer aandacht geven aan "casual games" van onafhankelijke gamesontwikkelaars.De Amerikaanse gamesindustrie, dat wordt gedomineerd door licenties en vervolgseries, heeft onafhankelijke gamesontwikkelaars nodig voor nieuw bloed en inspiratie. "Simpele" games die door mensen thuis zijn ontwikkeld, zijn erg in trek bij gamers die niet uren achterelkaar een game willen spelen.

Op de Xbox Live-dienst van Microsoft staan nu uitprobeerversies van indie-games met titels als "JellyCar" en "The Dishwasher: Dead Samurai". Microsoft verwacht dat eind dit jaar via de gamesdienst honderden indie-games beschikbaar zijn.

Achttien maanden geleden bracht Microsoft een set ontwikkelapplicaties uit, genaamd XNA, waarmee amateur- en hobbyontwikkelaars games kunnen ontwikkelen voor de Xbox 360 en de Zune-mediaspeler. Maar volgens Microsoft is behalve democratisering van gamesontwikkeling ook de democratisering van gamesdistributie nodig.

Microsoft zal het aanbod van onafhankelijke games op zijn Xbox Live-dienst niet controleren. De online gemeenschap moet ervoor zorgen dat games met gewelddadige en controversiële inhoud de juiste labels krijgen.

In mei lanceert Nintendo in de VS zijn nieuwe WiiWare-dienst voor de Wii-console. Sony biedt games aan van onafhankelijke ontwikkelaars via zijn Playstation Network. Sommige games, zoals "Flow" en "Everyday Shooter" zijn door maar één of twee mensen gemaakt.

De nieuwe diensten zullen waarschijnlijk geen invloed hebben op de verkoopcijfers van de consoles. Die worden nog steeds bepaald door de grote "A"-titels.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: