abonneren

Nikon 1 J1

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Een Nikon 1-camera is niet een compacte systeemcamera, zoals we die al van de andere merken kennen.
Het grote verschil zit hem in het formaat van de beeldsensor: met een afmeting van 8,8x13,2 millimeter minder groot dan een aps-c-sensor (15,7x23,6 millimeter) of (micro) four thirds-sensor (13x17,3 millimeter), maar wel met een viermaal zo groot oppervlak als de sensor van de gemiddelde compactcamera. De zogenaamde cropfactor is 2,7x, zodat het 10-30mm kitobjectief te vergelijken is met een 27-81mm op een fullframecamera.

 

Hoewel het voordeel van zo'n kleine sensor is dat de camera een stuk kleiner kan zijn, is de Nikon niet veel kleiner dan de concurrenten in deze test. Een kleinere body zou mogelijk moeten zijn, al blijft er dan weinig ruimte over voor een ingebouwde flitser en, niet te vergeten, de vingers van de gebruiker. Wel zijn de objectieven heel compact. Bijzonder is de f4,5-5,6/10-100mm VR. Dit objectief is speciaal ontwikkeld voor het filmen: de zoom wordt motorisch ingesteld (dat geeft minder beweging en trilling)’ en de motoren voor zoom en AF werken supersnel en geruisloos. Er komt overigens ook een adapter om AF-S- en AF-I-objectieven op de camera te kunnen monteren.
De camera voelt degelijk aan en ligt goed in de hand, ondanks het ontbreken van een handgreepje. De ingebouwde flitser heeft net als de (ingebouwde of externe) flitsers van de andere camera's een zeer bescheiden lichtopbrengst. Hij is dus vooral geschikt voor invulflitsen op niet te grote afstand. Bij flitsen binnenshuis heb je al snel een hogere lichtgevoeligheid nodig. Je kunt geen externe flitser aansluiten en er is ook geen aansluiting voor een elektronische zoeker.


De camera heeft een aantal bijzondere kenmerken. Zo werkt de Expeed 3-processor supersnel, waardoor er 600 megapixels aan beeldgegevens per seconde vastgelegd kunnen worden. Daardoor kun je met een seriesnelheid van 60 beelden per seconde fotograferen, mét de volle 10 megapixels. In deze snelste modus wordt een elektronische sluiter gebruikt. De scherpte wordt aan het begin van de serie ingesteld. Bij een seriesnelheid van 10 bps kan de camera het bewegende onderwerp volgen en scherp houden: ongelooflijk.


In de Smart Photo Selector-modus begint de camera al opnames te maken wanneer je de ontspanknop half indrukt, en gaat daar zelfs mee door nadat je die weer hebt losgelaten. Er worden 20 opnames gemaakt en de camera gebruikt criteria als scherpte, compositie en gezichtsuitdrukking (glimlachherkenning) om de vijf beste foto's te selecteren. De allerbeste opname wordt op het scherm getoond, en de andere vier worden voor alle zekerheid eveneens opgeslagen.


Bij Motion Snapshot maakt de camera een slowmotionfilmpje van een seconde met afsluitend een foto. Van tevoren selecteer je een bijpassend muziekje. We vragen ons af wat voor nut deze modus heeft. Je kunt hierbij met 400 bps of 1200 bps filmen, met een resolutie van respectievelijk 640x240 en 320x120 pixels. De full-hd-filmmodus heeft een eigen start/stopknop en als je tijdens het filmen op de ontspanknop drukt, wordt er een foto gemaakt zonder dat de filmopname wordt onderbroken. Dat kan bijzonder handig zijn.

 

Nikon past een hybride autofocussysteem toe, waarbij de camera automatisch kiest tussen twee AF-systemen. Bij bewegende (of glimmende) onderwerpen wordt de fasedetectie-AF met maximaal 73 scherpstelpunten ingezet. Bij stationaire of slecht verlichte onderwerpen kiest de camera voor contrastdetectie-AF met niet minder dan 135 scherpstelpunten. De AF werkt zeer snel en heeft nauwelijks moeite met lastige onderwerpen of lichtomstandigheden.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • kleine body
  • ingebouwde flitser
  • rappe autofocus
  • overbodige extra's
De Nikon 1 J1 heeft al met al veel sterke punten: inclusief objectief kleiner dan andere systeemcamera’s, een hoog opnametempo bij foto en film én een zeer snelle AF.

 

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Algemeen

Tags: